Aktuelt Barn og ungdom

13 lydboktips som redder familieferien

Redd for at barna skal kjede seg i sommerferien? Lydbøker er kjempefin underholdning, enten dere er på en langtur med bil, tog eller fly, slapper av på stranden, sitter på hytta eller hjemme i stua en regnværsdag – eller bare vil høre en godnatthistorie på sengekanten.

Med Storytel får du ubegrenset tilgang til over 1000 lydbøker og e-bøker for barn direkte på mobilen. Med Kids Mode-funksjonen kan du filtrere appen til å kun vise barnebøker. Du kan laste ned bøker offline, slik at du ikke er avhengig av nettilgang.

Under får du 13 gode lydboktips som passer for barn fra 2 til 14 år. (Flere av dem passer for voksne også!) God sommer!

2-5 ÅR

PULVERHEKSA HAR BURSDAG
av Ingunn Aamodt
Lest av Marianne Krogness, Gustav Nilsen og Siri Nilsen

De populære Pulverheksa-bøkene er fornøyelig lytting, både for barn og voksne. Fortellingene har flere lag, morsomme sanger og karakterer. Denne gangen har Pulverheksa bursdag, og det på selveste sankthansaften. Det blir sankthansbål og bursdagsfest som alle i Pulverskogen er invitert til. Men har alle gjestene husket å ha med gave? Og må en gave være en ting? (Kommer 22. juni.)

3-6 ÅR

BUKKENE BRUSE BEGYNNER PÅ SKOLEN
av Bjørn F. Rørvik
Lest av Bjørn F. Rørvik, Marianne Krogness, Gustav Nilsen m.fl.

Bøkene om Bukkene Bruse har tatt barn (og voksne) over hele landet med storm de siste årene. Morsomme replikker og lydeffekter gjør at både små og store lytter til bøkene om og om igjen, med innlevelse og entusiasme.

I den tredje boka i serien får de tre bukkene et brev om at de må begynne på skolen. «Hvorfor det?» spør den minste. «Alle må gå på skolen nå for tida», forklarer den største bukken. Så blir de enige om at de kan prøve for ei uke eller to. Men skolen har fått ny rektor – og det er ikke hvem som helst!

3-8 ÅR

RUMPEMELK FRA AFRIKA
av Erlend Loe
Lest av Erlend Loe

Erlend Loe leverer suveren rumpehumor på aller høyeste nivå, i en bok som tvinger frem latteren hos både barn og voksne.

Lille Marko vil ikke ha vanlig melk. Han vil ha rumpemelk fra Afrika. Mamma og pappa har aldri hørt om slik melk og ber ham om å slutte å tøyse. Marko bestemmer seg da for å ta kvart over fem-bussen til Afrika for å finne ut av det selv. (Kommer 25. juni.)

3-8 ÅR

POLITILAND
av Erlend Loe
Lest av Erlend Loe

Kim rister pappa våken, men pappa har ikke lyst til å stå opp. Han forteller i stedet Kim at barn som står opp for tidlig på lørdager, risikerer å bli arrestert av Stå-opp-politiet. Og da Kim ikke slår seg til ro med dette, kan pappa fortelle at det finnes enda flere politistyrker å frykte. Som Spørre-og-grave-politiet. Og ikke minst Masepolitiet. Det er med andre ord all grunn til å holde seg i ro og la pappa være i fred. Eller? (Kommer 24. juni.)

5-8 ÅR

SOLAN OG LUDVIG: HERFRA TIL FLÅKLYPA
av Kjell Aukrust
Lest av Espen Beranek Holm

Solan har veddet bort gård og grunn. I et øyeblikks stormannsgalskap er han overbevist om at han kan sikre Flåklypa seier over Slidre i Osteløpet. Kan han redde både verkstedet, huset og bygdas ære? Solan får oppfinnsomme Reodor og engstelige Ludvig med på laget, men med Emanuel Desperados som motstander, innser Solan at han vil få større kamp om seieren enn først antatt.

6-9 ÅR

PURRIOT OG DEN HODELØSE KVINNEN
av Bjørn Rørvik
Lest av Bjørn Rørvik

Verdens beste grønnsaksdetektiv er endelig tilbake! Sent en vårkveld er Purriot og Paprika med doktor Dadlestad på fuglelytting ved Hurlumvannet. Plutselig hører de noen helt andre lyder – et fælt skrik og et stort plask. På bunnen av sjøen finner de en kropp. Uten hode! Dette kan se ut til å bli Purriots verste sak noen sinne. Men det er noe som ikke stemmer… Bjørn Rørvik har selv lydlagt boka med oppfinnsomme feltopptak fra skog og by.

6-9 ÅR

NATTAFORTELLINGER FOR REBELSKE JENTER
av Francesca Cavallo og Elena Favilli
Lest av Sigrid Bonde Tusvik og Lisa Tønne

Dette er en annerledes nattabok med sanne historier for heltinner som ikke trenger å bli reddet fra noe som helst. 100 fortellinger om 100 ekstraordinære jenter og kvinner som har bidratt til å gjøre verden til et bedre sted, blant annet Kleopatra, Astrid Lindgren, Coco Chanel, Malala og Michelle Obama.

7-10 ÅR

LASSEMAJA: SLOTTSMYSTERIET
av Martin Widmark
Lest av Marianne Krogness

Den populære serien LasseMajas detektivbyrå handler om Maja og Lasse, som bor i denne lille byen Valleby. De har begge en brennende interesse for å løse mysterier og har derfor startet et detektivbyrå.

Det som begynner som en generøs sjokoladesmaking på slottet, viser seg å inneholde et fantastisk tilbud som lover stor uttelling – bare man satser litt penger. Lasse og Maja blir mistenksomme: det høres for godt ut til å være sant.

8-99 ÅR

HARRY POTTER
av J. K. Rowling
Lest av Torstein Bugge Høverstad

Bøkene om den unge trollmannen Harry Potter fortsetter å begeistre nye generasjoner. Alle de syv bøkene er tilgjengelig i Storytel, innlest av selveste Torstein Bugge Høverstad, mannen bak de norske bøkenes morsomme og oppfinnsomme oversettelser og gjendiktninger.

9-12 ÅR

INGENLUND: MORRIGANS FORBANNELSE
av Jessica Townsend
Lest av Gisken Armand

«Frydefull magi i Harry Potters ånd», meldte NRK om denne vunderlige boka, første bok ut i en planlagt fantasyserie på ni bøker. Hovedpersonen Morrigan Kråkh lever med en forbannelse hvilende over seg: Ved midnatt på elleveårsdagen sin vil hun dø. Rett før klokken slår siste slag, reddes hun av Jupiter Nord. Med glefsende røyk-og-skygge-jegere i hælene legger de på flukt til den skjulte byen Ingenlund.

9-12 ÅR

HESTEJENTER: SARAS DRØM
av Pia Hagmar
Lest av Silje Storstein

Første bok ut i den svært populære Hestejenter-serien. Sara er 11 år og elsker hester! Hennes store drøm er å lære seg å ri.

Foreldrene er skilt, og Sara bor sammen med moren. Hun savner pappaen, og er lei seg fordi moren og faren krangler hver gang de ser hverandre. Det blir ikke bedre når de flytter – bort fra pappa! Men heldigvis er det er en stall på eiendommen. Og det er en rideskole i nærheten.

9-14 ÅR

INGEN SOVER TRYGT I NATT
av Mari Moen Holsve
Lest av Haakon Strøm

«Så levende at vi følte at vi var med i den», uttalte juryen da denne grøsseren ble tildelt Bokslukerprisen 2019. En morgen får Håkon beskjed om at klassekameraten Jon Michael er død.  Det brå dødsfallet gjør Håkon og vennene Marie og Hares nysgjerrige. Det viser seg at en morder er løs i Skymdal – og morderen har bare så vidt begynt. Ikke for sarte sjeler!

Forfatteren Mari Moen Holsve har tidligere gjort stor suksess med fantasyserien Halvgudene, som også er tilgjengelig i Storytel.

9-14 ÅR

FOTBALL UTEN GRENSER
av Peder Samdal
Lest av Joakim Gunby

Kan fotball gjøre verden mer forståelig? Denne boken handler om fotball, men også historie, kultur og religion. Hvorfor engasjerte Cristiano Ronaldo seg i flyktningekrisen? Hva får en norsk fotballtrener til å påta seg jobben som landslagstrener for verdens mest lukkede land, Nord-Korea? Hva skjer når USAs kvinnelige landslagsspiller Megan Rapinoe nekter å stå oppreist under nasjonalsangen?

Med en smittende nysgjerrighet tar Peder Samdal for seg flere store tema om krig, flukt, politikk og kjærlighet for fotballen.

%d bloggers like this: