Aktuelt Dokumentar

Norske eventyrere

På ski over Grønland eller Norge på langs. Lenge har nordmenn hatt stolte ekspedisjonstradisjoner, enten det har vært på en balsaflåte i Stillehavet eller på en… tandemsykkel gjennom Sahara?

På nasjonaldagen er det lov til å slå seg litt ekstra på brystet og være stolt over å være norsk. I den anledning har vi samlet syv lydbøker om norske eventyrere og ekspedisjonsfarere som har utfordret seg selv i kamp mot elementene og det ukjente.

Ikke medlem i Storytel? Få de første 14 dagene gratis!


HØR LYDBOKEN HER
Innleser: Frank Tangen

KON-TIKI-EKSPEDISJONEN
av Thor Heyerdahl

Ekspertene tok ikke Thor Heyerdahl på alvor da han påstod at Polynesia var blitt befolket av sør-amerikanske indianere. De hadde jo ikke båter. Men de hadde balsaflåter, sa Heyerdahl. Ennå nektet ekspertene å tro ham. Men i 1947 gjennomførte han og fem kamerater flåteseilasen fra Callao i Peru til atollen Raroia i Tuamotu-gruppen: Kon-Tiki-ekspedisjonen. Her forteller Heyerdahl om ekspedisjonen, og i bokas etterord redegjør han for en rekke oppdagelser i dennes kjølvann.

HØR LYDBOKEN HER
Innleser: Magne Bleness

PÅ SKI OVER GRØNLAND
av Fridtjof Nansen

I 1888 gjennomførte Fridtjof Nansen, sammen med fem andre, den første dokumenterte krysning av Grønland. Ekspedisjonen skulle starte ved den ubebodde østkysten og gå mot vest, noe som ble kritisert som uforsvarlig da man dermed ikke hadde mulighet for å snu. Nansen mente derimot at dette var en fordel, muligheten av retrett økte sjansen for å mislykkes. Her skulle man én vei; fremover. Hør også Carl-Emil Vogts biografi om Fridtjof Nansen.

HØR LYDBOKEN HER
Innleser: Helge Winther-Larsen

VESTERVEG TIL VINLAND
av Helge Ingstad

Denne boken beretter om Helge Ingstads fem ekspedisjoner til Nord-Amerika som førte til oppdagelsen av en gruppe norrøne boplasser. Den er blitt en klassiker med sagaens sus, kriminalromanens spenning og reiseskildringens allmenninteresse. Se flere Helge Ingstad-bøker.

HØR LYDBOKEN HER
Innleser: Ole-Thore Hasseldal

HJALMAR DALE – DEN GLEMTE EVENTYRER
av Randulf Valle

Vinteren 1927-28 var Helge Ingstad og Hjalmar Dale pelsjegere i Canadas villmark. Denne boken er dels en biografi og dels en beretning om pionertiden i Canada. Hjalmar Dale var sentral i miljøet av pelsjegere og gullgravere og hadde en dragning mot eventyret og reiste gjennom enorme villmarksområder med kano og hundespann. Etter hvert forsvant de siste hvite flekkene på kartet, og Dales død markerte avslutningen på pionertiden i området.

HØR LYDBOKEN HER
Innleser: Sølve Grotmol

GJENNOM LUFTEN TIL 88 GRADER NORD
av Roald Amundsen

“Den dag brødrene Wright løftet og fløi, gikk teppet op for en ny æra i menneskehetens historie. Mange var sikkert de, som saa de store muligheter, […] men få, tror jeg, så mulighetene for en hel og fullstendig omveltning i sitt arbeide, som polarfareren.”

Roald Amundsen var åpen for å ta i bruk de muligheter moderne teknologi ga. Dette er beretningen om forsøket på å nå Nordpolen med de to flybåtene N-24 og N-25 i 1925. Ekspedisjonen nådde 87°44′ nord. Hør også Tor Bomann-Larsens biografi om Roald Amundsen.

HØR LYDBOKEN HER
Innlesere: Lars Monsen/Trond Strømdahl

NORGE PÅ LANGS
av Lars Monsen og Trond Strømdahl

Det var på tur i Nordmarka at de to fikk ideen. De ville gå langs den norske innlandsgrensa, langs Russland, Finland og Sverige, fra nord til sør. Men ville de klare vinteren og mørketida i nord? Ville kameratskapet holde? Et år er lang tid, og helt ufarlig skulle det heller ikke bli. Følg Lars Monsen og Trond Strømdahl helt fra turen bare var en løs ide, til de en dag nådde målet. Se flere Lars Monsen-bøker.

HØR LYDBOKEN HER
Innleser: Per Andreas Tønder

12 EVENTYR OG ET SPØKELSE
av Aleksander Gamme

Bli med Aleksander Gamme på hans mange eventyrlige reiser: på verdens lengste og mest ensomme skitur tur-retur Sydpolen, på tandemsykkel gjennom Sahara-ørkenen, i fritt fall med heliumballonger. Eller hva med et grotteeventyr i Nordland og basehoppingsprell i West Virginia? Aleksander Gamme har stor sans for kreativitet i påfunn og gjennomføring og historiene hans har alltid en uforutsigbar vinkling og humoristisk snert. Bok 2, 12 eventyr og et badekar, utgis 16. juni.

Ikke medlem i Storytel? Få de første 14 dagene gratis!


%d bloggers like this: