Aktuelt Krim Podkast

Drapsmysterier – en ny podkastserie

Hvem var Bergens mest forhatte mann? Og hvorfor? Svarene får du i den nye podkastserien Drapsmysterier.

Det sies at ingen fantasi overgår virkeligheten. Storytels podkast Drapsmysterier vitner om det. Hendelser som enhver forlagsredaktører ville ha avfeid som «ikke troverdig» i en krimroman, har skjedd i virkeligheten.

Drap er en ugjenkallelig forbrytelse. For noen finnes det heller ikke tilgivelse. Andre blir først frifunnet etter sin død. En gravstein på kirkegården i Viksdalen i Sunnfjord er et bevis. Der står det: «Skuldlaust dømt i 1907. Frikjent 7. april 1943.» Drapssaken har fått navnet Hetle-saken – et av Norges verste justismord. I podkastserien Drapsmysterier får du fullt innsyn i hva som skjedde i denne og fem andre spektakulære drapssaker som sjokkerte sin samtid.

Storytel gir deg en ny episode av Drapsmysterier hver dag i påskeuken, fra mandag 15. april til påskeaften, innlest av Lasse Lindtner. Det er helt naturlig å invitere deg til påskekrim i bergensområdet. Begrepet påskekrim stammer derfra. Forsiden på Aftenposten skremte folk i påsken 1923: «Bergenstoget plyndret i natt». Engstelige pårørende kontaktet NSB, for det var ikke alle som oppfattet at det under overskriften stod: «Pris 2 kroner, Gyldendal» og at det ikke var en virkelig hendelse, men en bokannonse.

Drapsmysterier er virkelig nok. I første episode tar den velkjente lensmannen Harald Andersen deg med «På dypt vann».  Et ektepar er sporløst forsvunnet. Hvis de ligger i havdypet vil det være umulig å finne dem. Eller er det umulige likevel mulig?

Serien tar utgangspunkt i dokumentarboken Drapsmysterier fra bergensområdet av forfatter og journalist Monika Yndestad. Noen av sakene ble først presentert i Bergensavisen, og siden utvidet til en bokversjon. Og nå altså til en enda mer utfyllende podkastserie eksklusivt for Storytel.

Den eldste saken er fra midten på 1850-tallet. «Løvemannen» handler om drapsmannen som hogget ut stortingsløvene. Så sent som i fjor ble det funnet nye dokumenter i saken på Statsarkivet i Bergen.

Du kan føle på mørket som lå over Bergen i begynnelsen på 1960-tallet. Folk husker fortsatt hvordan hele byen speidet etter en spesiell folkevogn og en fjorten år gammel jente som aldri nådde frem til venninnen.  Fortsatt er gjerningsmannen Bergens mest forhatte.

Er det mulig å bli dømt for drap hvis ingen finner liket? I Hollekim-saken hadde politiet både en tilståelse og et motiv, men så dukket forsvarsadvokaten Alf Nordhus opp og uttalte de berømte ordene: «Jeg tar saken!».

Mange husker fortsatt Siren-saken, som red bergenspolitiet som en mare på 1980-tallet. Barnemoren som angivelig stakk fra mann og barn og sendte postkort fra Oslo? I Drapsmysterier har den fått tittelen «Narrespillet».

Dette er episodene som kommer denne påsken:

15. april: På dypt vann

16. april: Bergens mest forhatte

17. april: Narrespillet

18. april: Dømt av bygdedyret

19. april: Oppgjørets time

20. april: Løvemannen

God påske!

%d