Krim

Disse 10 krimbøkene sikrer påskeuhyggen

«Bergenstoget plyndret i natt». Denne Aftenposten-overskriften fra dagen før palmesøndag i 1923, markerer starten på en snart hundre år lang særnorsk påskekrimtradisjon.

Overskriften viste seg ikke å være en nyhetssak, men en snedig annonse for kriminalromanen med samme navn, skrevet av Nordahl Grieg og Nils Lie, bak pseudonymet Jonathan Jerv. Mange lot seg imidlertid lure, boken ble en stor suksess og årene etter satset flere forlag på en kriminell påskehøytid. Siden dette har bestialske drap levd side om side med det kristne budskapet og den folkloriske påskeharen.

Faksimile: Aftenposten, 24. mars 1923

Kanskje ligger det i blodet at nordmenn har en tilsynelatende umettelig appetitt på fortellinger om forbrytelser. Mye tyder nemlig på at verdens første detektivroman var norsk. Edgar Allan Poes Mordene i Rue Morgue fra 1841 er allment ansett som den første, men Maurits Hansens Mordet på maskinbygger Roolfsen ble utgitt over et år tidligere.

Så hva slags kriminallitteratur bør du fylle ørene dine med i påsken 2019?

Under har vi samlet ti kvalitetsbøker fra Norge og Sverige som bør sikre den gode påskeuhyggen.


PÅSKETILBUD: Prøv Storytel gratis i 30 dager!

Storytel er en strømmetjeneste hvor du kan lytte ubegrenset til over 120.000 lydbøker direkte fra mobil eller nettbrett.


Guden
av Jørgen Jæger

Den foreløpig siste romanen i den svært populære serien om lensmann Ole Vik og kollegene i Fjellberghavn. Midt under ordførerens tale på et stappfullt torg roper en skingrende stemme: «Allahu akbar!», etterfulgt av tre skudd. På scenen står ingen oppreist, og samtidig starter en serie med godt planlagte bankran. De neste dramatiske døgnene jaktes gjerningsmenn med begjær som vanskelig kan kontrolleres. I de mørkeste skygger trekker en anonym person i trådene. Han er Guden.

Kaninjegeren
av Lars Kepler

«Alt vi skriver gjør oss redde», har Alexander og Alexandra Ahndoril, ekteparet bak pseudonymet Lars Kepler, uttalt. Det må i høyeste grad også gjelde denne boken. Politiet trenger Joona Linnas hjelp for å stoppe den gåtefulle morderen Kaninjegeren. Den eneste koblingen mellom ofrene er at de alle hører et barn lese opp en regle om kaniner før de dør.

Størst av alt
av Malin Persson Giolito

Størst av alt ble kåret til Årets beste krimroman i Sverige, og er i disse dager aktuell som Netflix-serie med tittelen Quicksand.

De rikeste rike og de nederst på rangstigen trenger sjelden å møtes. Bare på Djursholms allmenne gymnas. Det ender med en katastrofe. Ni måneder senere stilles 18 år gamle Maja for retten. Det er hevet over enhver tvil at hun skjøt og drepte kjæresten sin Sebastian og bestevenninnen Amanda. Men hva skjedde egentlig?

Uglen
av Samuel Bjørk

Sandefjords rikeste skipsreder ligger for døden. Han har én betingelse før eldstesønnen arver formuen: Urent blod skal ikke blandes i slekten – sønnen får ikke gifte seg med noen med barn fra før. Men hans utkårede har allerede to små barn. Barna sendes bort og paret vies i hemmelighet, men ekteskapet blir kort, dystert og blodig. Flere år senere vender søskenparet tilbake. Når en ung kvinne blir funnet drept, i en makaber stilling og overstrødd med fuglefjær, begynner noen å se sammenhenger tilbake til en annen tid. Etterforskerne Munch og Krüger tar saken.

Tre sekunder
av Roslund & Hellström

Piet Hoffmann lever et dobbeltliv. Ett liv med en kone han elsker og to små gutter som han vil beskytte for enhver pris. Og et annet, hemmelig liv, hvor han hver dag risikerer å miste alt – også livet. På oppdrag fra politiet skal han infiltrere Sveriges farligste fengsel. Samtidig er han den polske mafiaens mann. Skal du spille kriminell, må du være kriminell. Dette er en intens thriller som utfordrer mennesker på alle nivåer i samfunnet.

Den stjernespekkede filmen med blant annet Joel Kinnaman, Ana de Armas, Rosamund Pike og Clive Owen i hovedrollene kommer på norske kinoer i september 2019.

De dødes båt
av Knut Nærum

Under et ferieopphold på Sørlandet møter forfatteren Kjell Nilsen den briljante privatdetektiven Oberon Qvist. Bak en fasade av reker og solkrem gjærer det i sjalusi, misunnelse og hat, og det tar ikke lang tid før kosmetikkdronningen Malin Meller blir funnet død i sin egen seng, druknet, bak en låst dør. Nærum balanserer fullgod krim og lattervekkende parodi med nennsom hånd.

Velkommen hjem
av Ninni Schulman

En sensommerdag får Magdalena Hansson invitasjon til jubileumstreff med sin gamle skoleklasse. De skal spise, hygge seg og gå spøkelsesvandring i skogen. Akkurat som de gjorde i niende klasse. Men kvelden utvikler seg i en tragisk retning. En av festdeltakerne blir funnet myrdet. Dagen etter blir enda en person fra klassen funnet død på Hotell Monica. Hva er motivet, og finnes det flere i klassen som er i fare?

Jentene fra balletten
av Monika N. Yndestad

Vinner av Maurits Hansen-prisen for beste krimdebut. Femten år gamle Mina er i ferd med å ødelegge seg selv. Ingen skjønner at det under Minas atferd ligger en farlig historie. Krimjournalisten Alice Bratt leter rundt i Bergen etter «jenter fra balletten». Dette er vellykkede jenter som endrer adferd over natten. Da Mina tar kontakt med journalisten utløses et drama som er større og langt styggere enn noen av dem hadde tenkt.

Fyrmesterens datter
av Ann Rosman

Under restaureringen av et fyrtårn på en liten øy utenfor Marstrand dukker det opp et lik, innemurt i potetkjelleren. Det har ligget der i 45 år. Karin Adler ved kriminalpolitiet i Göteborg blir tilkalt. Til å begynne med har hun bare en giftering og en liste over savnede personer å gå etter. Det viser seg at hun står overfor en sak med røtter i nattsvart ondskap og grådighet.

Jaget
av Eystein Hanssen

Liket av en mann driver til overflaten i Bjørvika. Politietterforsker Elli finner kun ett spor: krypterte mobilmeldinger. Sporene leder til etterretningsmiljøet. Samtidig i Libya, kjemper flyktningen Basma og hennes to barn for en plass på båtene over Middelhavet. Først når Basma ankommer Norge, faller brikkene på plass. Noen har forferdelige planer i Oslo.

PÅSKETILBUD: Prøv Storytel gratis i 30 dager!

%d