Dokumentar

Norske motstandshelter


Fortellingen om motstandsmannen Gregers Gram er en heltehistorie, en hardkokt thriller, men også en tragedie. Han satset alt på et kort da han bestemte seg for å møte to Luftwaffe-desertører på Olaf Ryes plass i november 1944.

Denne uken er den første biografien om Gram tilgjengelig i Storytel, og den fyller store hull i vår viten om okkupasjonstiden.

Gregers Grams jobb som SOE-agent i det tyskokkuperte Norge var å sprenge skip, offentlige kontorer, verksteder og drivstofflagre. Jobben var å likvidere farlige motstandere, ofte ubevæpnede sivilister. Jobben var også å sitte i en bil med Colt-pistolen klar i tilfelle man ble stanset av en tysk vaktpost.

Gram var innforstått med at krigens håndverk hadde endret ham totalt. Han var blitt desillusjonert, destruktiv, og han fryktet at han ikke lenger var skikket til å møte en normal hverdag etter krigen. Mye tyder på at han hadde slått fra seg tanken om å overleve.

Modige nordmenn som Gregers Gram var villige til å ofre alt i kampen mot okkupasjonsmakten under andre verdenskrig. Vi har samlet ti lydbøker om disse heltene.

Ikke medlem i Storytel? Få de første 14 dagene gratis!


Dødsspillet
av Bernt Rougthvedt

Innlest av Egil Birkeland

Gregers Gram ble den store motstandsmartyren da det viste seg at et møte på Olaf Ryes plass var en felle satt opp av Gestapo. Han hadde da deltatt i seks sabotasjeaksjoner med blant annet Max Manus. Arbeidet var en enorm belastning, og mye tyder på at han hadde slått fra seg tanken om å overleve krigen.


Mitt liv
av Max Manus og Bjørn Benkow

Innlest av Per Frisch

I denne boken forteller Max Manus om sitt eventyrlige liv. Han deltok som frivillig i Finland i 1939-40, rømte til England i 1941, og utførte som løytnant i Kompani Linge en rekke dristige sabotasjeaksjoner i Norge, blant annet senkning av tyske troppeskip. Fra 1944 ble han med i Oslogjengen, som utførte sabotasjer mot utvalgte mål. Etter krigen bygget han opp sin egen bedrift, og ble høyt dekorert for sin innsats som motstandsmann.

Hør også selvbiografiene Det vil helst gå godt og Det blir alvor, innlest av Max Manus selv.


Ni liv
av David Howarth

Innlest av Per Frisch

Ni liv skildrer Jan Baalsruds fantastiske flukt fra tyskerne i det okkuperte Norge under 2. verdenskrig. Vi får følge Baalruds strabasiøse reiserute langs kysten av Nord-Norge og over til friheten i det nøytrale Sverige. Baalsrud var den eneste overlevende etter en utført sabotasjeaksjon i Troms og flykter ved hjelp av norske patrioter og lokalfolk – hele tiden med tyskerne i hælene.

Historien om Baalsrud har blitt filmatisert to ganger: Oscar-nominerte Ni liv (1957) med Jack Fjeldstad og i nyere tid Den 12. mann (2017) med Thomas Gullestad.


Operatøren
av Svein Sæter og Knut Haugland

Innlest av Anders Ribu

Den 1. april 1944 skulle Knut Hauglands liv vært over. Han unnslapp døden etter å ha skutt fire Gestapo-agenter. Da hadde han allerede vært sentral i tungtvannsaksjonen, etter å ha overvintret på Hardangervidda.

Senere ble han Thor Heyerdahls nære venn, deltok på Kon Tiki-ekspedisjonen og bygde opp det berømte museet. Dette er hans historie.


Rapport fra nr. 24
av Gunnar Sønsteby

Lest av forfatteren

Gunnar Sønsteby var kjent under mange dekknavn under okkupasjonen, bl.a. som nr. 24. Han forteller her om en rekke sabotasjeaksjoner fra okkupasjonens Oslo. Etter et felttog mot overmakten våren 1940, gikk han inn i motstandsarbeidet, der han ble leder av Oslogjengen. Våren 1943 ble han kalt over til England for å utdannes til sabotør.

I den militære motstandsbevegelsen hadde han en sentral funksjon, og ble en av det forhatte Gestapos dristigste motstandere.


Menn i mørket
av Asbjørn Sunde

Lest av Elling Borgersrud

Asbjørn Sunde var Norges viktigste sabotasjeleder under andre verdenskrig. Sommeren 1941 iverksatte han sine første aksjoner. På uvanlig dristig vis fikk Sunde sabotert industri og infrastruktur som var viktig for den tyske krigføringen. Snart ble han den tyskerne fryktet mest av alle.

Sunde og hans menn var den norske motstandsgruppe som risikerte mest og mistet flest. Få av dem ble hedret etter krigen, tvert imot ble de forfulgt som kommunister.


Vår mann på kysten
av Arnfinn Haga

Innlest av Einar Irjan Ananiassen

Dette er den spennende beretningen om en av pionerene blant telegrafistene under krigen. Eivind Viken ble rekruttert i London etter en strabasiøs ferd fra Sverige, blant annet med tog gjennom Russland og Ukraina og med skip rundt Kapp det gode håp, og ble Secret Service-agenten som opererte fem radiostasjoner på norskekysten i tidsrommet fra høsten 1941 og fram til freden.


Milorg D13 i kamp
av Odd Øyen og Milorg D13-klubben v/Finn Ramsøy

Innlest av Per Paulsen

Denne boken forteller om aksjoner og glimt fra det hemmelige motstandsarbeidet i Oslo og omegn under okkupasjonen. Vi får høre bl.a. om oppbyggingen av D13, Milorgs fortropper, våpenslippene, sambandet, Gestapos overmann, Reidar Myhre, den geniale og uredde Granat-Larsen, storsabotøren Per Røed, Gestapo-sjefen Fehmers nådeløse jakt på Milorg-folk og Quislings kapitulasjon.

Mange av sabotørene ble skutt og drept i kamp, mens andre ble arrestert, torturert og skutt på Akershus.


Oslogjengen
av Jan Christensen

Innlest av Per Frisch

Møt de 12 kjernemedlemmene i Oslogjengen, deriblant Max Manus og Gunnar ‘Kjakan’ Sønsteby, og hør om den dristige aksjonsgruppens motstand mot den tyske okkupasjonsmakten under annen verdenskrig. Tre falt i kamp, ni klarte seg ved uvanlig hell og frekkhet. Ikke minst overlevde de takket være grundig forarbeid, gode hjelpere og rådsnarhet.

Boken skisserer krigsutviklingen, intern uro i motstandskampen, kommunistenes og Milorgs aksjoner, og samspillet mellom den væpnede og den sivile Hjemmefronten.


Tungtvannssabotasjen
av Jens Anton Poulsson

Innlest av Anders Ribu

Nærmere midnatt den 18. oktober 1942 lander fire mann i fallskjerm i Songadalen på Hardangervidda. Dette er forpartiet for en britisk operasjon som skal ødelegge tungtvannsanlegget på Vemork – av vital betydning for den tyske krigsmaktens arbeid med å fremstille atombomben. I denne dramatiske og spennende beretningen opplever vi den britiske katastrofen, livet på vidda, kulda, sulten, ventingen og kameratskapet som sveiser de fem karene sammen.

Forfatter Jens Anton Poulsson, en av lederne for Vemorkaksjonen, gir også interessante glimt fra opplæringen i Kompani Linge i Storbritannia, samt Operasjon Sunshine, en side ved norsk krigshistorie som få kjenner til, nemlig tiltakene som ble satt i verk for å beskytte kraftverk og industri mot tysk ødeleggelse når krigen går mot slutten.

Ikke medlem i Storytel? Få de første 14 dagene gratis!

0 comments on “Norske motstandshelter

Leave a Reply

%d bloggers like this: