Dokumentar

Hvem var mennesket Roald Amundsen?

Roald Amundsen jaktet på jordklodens best bevarte hemmeligheter. Men samtidig som han avdekket ukjente områder av verden, tåkela han sitt eget liv for sine omgivelser. Utallige kart kan fortelle oss hvor polfareren var. Det er et annet spørsmål som henger igjen: Hvem var Roald Amundsen?

Dette skriver forfatter Tor Bomann-Larsen i forordet til sin kritikerroste biografi om Roald Amundsen. Nå er lydboken tilgjengelig i Storytel, innlest av forfatteren selv.

Men hvordan går man frem for å avdekke en manns hemmelige privatliv?

– Da jeg begynte arbeidet med Roald Amundsens biografi for 25 år siden, var det aller første jeg gjorde å få utlevert hans private dagbok, forteller Tor Bomann-Larsen til Storytel.

– Det var en sort liten bok som hadde ligget på Nasjonalbiblioteket i 50 år – som hemmelig og uåpnet, klausulert. Denne dagboken var skrevet til en kvinne, i du-form. Vi hadde jo nesten ingen kvinner i Roald Amundsens liv. Hele hans privatliv var mørklagt og tåkelagt, utilgjengeliggjort. Men i denne dagboken, som egentlig er et langt kjærlighetsbrev samtidig som det er en ekspedisjonsdagbok, henvender han seg til en kvinne ved navn K. Bare den bokstaven. Da jeg klarte å knekke den koden, at «K» var «Kiss», Kiss Bennett, hadde jeg på en måte fått hull på Roald Amundsen, og gått ned i hans indre, i hans sjelsliv. Og derfra kunne jeg begynne å nøste.

– Mitt neste store funn var hele Roald Amundsens arkiv, som var ført av broren, Leon Amundsen. Det lå på en bondegård ute i Rakkestad, på Fladstad gård – i en enorm metallkoffert, der det bare hadde vært mus siden før krigen. Ingen visste lenger helt hva det inneholdt, til jeg fikk adgang til det og pakket det ut. Jeg anslo det til 16.000 sider ekspedisjonsdagbok. Det var Gjøa-ferden, det var Fram-ferden, det var Maud. Og dypt der nede lå også det aller første sydpoltelegrammet.

Roald Amundsen er mest kjent for Sydpolekspedisjonen, men Tor Bomann-Larsen trekker frem en hendelse fra en annen ekspedisjon som den mest dramatiske. Hør han fortelle om den i videoen under.

Tor Bomann-Larsen forteller om sin biografi om Roald Amundsen.

HØR LYDBOKEN HER

Ikke medlem i Storytel? Få de første 14 dagene gratis! 

0 comments on “Hvem var mennesket Roald Amundsen?

Leave a Reply

%d bloggers like this: