Krim

Waldemar Brøgger – en norsk Simenon

Waldemar Brøgger (1911-1991) var en profilert norsk forfatter, forlagsredaktør og oversetter. Mot slutten av 1950-tallet skrev han en rekke populære kriminalromaner og ble sammenlignet med Georges Simenon, forfatteren av bøkene om den legendariske etterforskeren Jules Maigret. Dette er klassisk krim av beste merke – og denne uken utgir vi alle bøkene i Storytel, nyinnspilt med Haakon Strøm.

Brøgger debuterte litterært i 1931 med romanen Den evige vilje og var aktiv helt frem til 1986. Gjennom sitt forfatterskap utga han bøker innenfor et bredt spekter av skjønnlitteratur og sakprosa.

brøgger - vg 1958
“Det er nifst, og Brøggers løsning på
problemet er oppsiktsvekkende god.”
Faksimile: VG, 11/11 1958

Som krimforfatter var Brøgger tidlig ute med å inkludere perspektiver fra forbryterens side, som i klassikeren Morderen plukker fluesopp. Han løftet frem «den gode politimann» gjennom solid politiarbeid i stedet for en allvitende detektiv. Og, ikke minst, han var drivende dyktig til å overraske leserne.

Brøgger lot seg gjerne inspirere av virkelige hendelser. Hevneren på Hagan har en ung gutts forsvinning på 50-tallet som bakteppe, mens Morfindoktoren nekter seg skyldig er basert på en kjent engelsk sak hvor en lege ble tiltalt for å forgifte sine pasienter.

I 1941 ble han fengslet av tyskerne på grunn av sine antinazistiske holdninger. Han ble sluppet fri fra Grini fangeleir året etter og flyktet til Sverige i 1943. Under oppholdet i Sverige skrev han flere bøker, blant annet ble hans bok Inom tolv timmar (ikke utgitt på norsk) under pseudonymet Peter Valentin filmatisert av Ingmar Bergman med tittelen Sånt händer inte här.

Hjemme hos Waldemar Brøgger, 1964
Utsnitt fra foto: Rigmor Dahl Delphin /
Oslo Museum – DigitaltMuseum.no

Etter krigen ble det offentliggjort et brev Brøgger sendte til Gestapo under fangenskapet, hvor han lovet at han ville spionere for tyskerne hvis han ble løslatt. Dette skapte stor oppstandelse og han ble beskyldt for landssvik – noe han ble frifunnet for i 1947.

Som følge av spionmistankene ble Brøgger, i likhet med forfattere som André Bjerke og Johan Bojer, utsatt for sterk kritikk og fratatt æren gjennom den såkalte «Æresretten», et utvalg opprettet av Den norske Forfatterforeningen etter den tyske okkupasjonen. Høsten 2018 fikk Brøgger og 16 andre forfattere en uforbeholden unnskyldning av Forfatterforeningen.

Ikke medlem i Storytel? Få de første 14 dagene gratis!


Morderen plukker fluesopp (1957)

Fire dødsfall i en lukket krets av mennesker – en soppforgiftning, et selvmord, en bilulykke og på ny en fluesopp-historie. Ordet mord blir ikke nevnt utenfor den lille kretsen – og det kommer ingen dødsannonse i avisen.

Hevneren på Hagan (1957)

En sørlandsbygd, et aldershjem, en gammel dame som blir tatt av dage, en vekkelsespredikant og et spøkelse – dette er de viktigste elementene i denne nifse kriminalhistorien.

Morfindoktoren nekter seg skyldig (1958)

“Lege siktet for å ha drept sin pasient. Arver villa og en kvart million”, skrev avisene da rike fru Tofte ble funnet død i sin seng, drept av en overdose morfin. Og legen hadde skrevet avisartikler om dødshjelp for uhelbredelige syke, og var dessuten innflytter i bygda. Men var han også en morder?

Spedbarn kidnappet i Frognerparken (1959)

En solrik dag i Frognerparken og en ung pike som triller barnevogn. To gutter som leker med tanken om å kidnappe et spedbarn. En barnløs sjømannskone som innbiller alle at hun er gravid. Samt en smart svindler i ubetalt bil. En kollisjon, folk styrter til – og plutselig er barnevognen tom.

Politiet arbeider også om søndagen (1973)

Vidar Veierland, den geniale datamaskin-konstruktøren, er en mann med suksess. Men han har også store personlige problemer – både med alkoholen og med sin unge, vakre kone. Og krisen i hans liv kommer da han en morgen våkner etter en kraftig rus og finner liket av en ung mann han etter alt å dømme selv har myrdet.

Ikke medlem i Storytel? Få de første 14 dagene gratis!

0 comments on “Waldemar Brøgger – en norsk Simenon

Leave a Reply

%d bloggers like this: