Boktips Krim

10 krimlydbøker til påsken

Paaske_krim

Hva er det med nordmenn og påskekrim? Krimbøker blir lest året rundt, men i påskeferien er lesingen preget av en høytid og tradisjon, gjerne kombinert med kvikklunsj, appelsin og malte egg. Lydbøker er perfekt i påsken – de tar lite plass, og er lett tilgjengelig. Lytt til en spennende krimbok sammen med familie og venner foran peisen på hytta, eller alene, for eksempel på flyturen eller i sofakroken. Her får 10 spennende krimbøker vi anbefaler å lytte til i påsken!

Hodetveddøra1. Hodet ved døra, av Tor Edvin Dahl

Hvis du blir mørkredd på hytta, bør du styre unna denne. «Mandag 24. januar 1970 lå et avskåret menneskehode rett utenfor døra inn til rommet jeg hadde leid på fjellstua øverst i Tanadalen. Det tømmerbygde huset, med sine nakne gjesterom, sin respatexkafé og sine smale ganger, lå innpakket i vintermørket utenfor.» Hodet er det første den unge forfatteren ser når han kommer ut fra rommet sitt på fjellstua. Han er i Finnmark for å skrive en bok om samene. Drapet gjør vintermørket enda mørkere i den lille bygda der han bor. Tyve år etter tar fortida ham igjen en dag han er på vei ut av en bokhandel i Oslo. Og sammen med fortida – den skremmende uhyggen.

Lytt til boken her!

Judaskysset2. Judaskysset, av Anna Grue

Danske Anna Grue har hatt stor suksess med bøkene om privatdetektiven Dan Sommerdahl. Judaskysset er andre frittstående bok i krimserien. Handlingen utspiller seg i Christianssund, en fiktiv provinsby et sted på Sjælland. Den middelaldrende skolelæreren Ursula Olesen har for lengst akseptert å skulle leve singel. Da den unge, attraktive Jakob Heurlin dukker opp og gjør kur til henne, tør hun nesten ikke tro på sitt eget hell. Men lykkerusen går raskt over da Jakob forsvinner og tar hele formuen hennes med seg. Ursula nekter å gå til politiet, og det blir Dan Sommerdahl som setter seg fore å finne ut hvor pengene er blitt av. Dan aner snart at den tilsynelatende banale gåten har mange lag, og at det absolutt ikke er ufarlig å arbeide seg helt inn til sakens kjerne.

Lytt til boken her!

Rörgast3. Rødgäst, av Johan Theorin

Kritikerrost, svensk krim fra Öland. I Gravrøys forenes fortid og nåtid i en særdeles velskrevet og ubehagelig krim. Det er midtsommer på Öland. Tusenvis av turister er kommet til den kalkhvite øya, der sommersolen steker, men ferieparadiset skjuler mørke hemmeligheter. En av de besøkende har kommet tilbake for å kreve betaling for gammel gjeld. Ingen vet hvem han er, eller hva han vil. Men det er én mann som begynner å ane uråd. Gerlof Davidsson, en av øyas eldste innbyggere, begynner å forstå hvem den ukjente er, og hvorfor han søker hevn. Han har nemlig møtt mannen før, i ungdomstiden, da de begge sto på kirkegården og plutselig hørte banking fra en kiste… «En påle i nordisk krim», skriver VG!

Lytt til boken her!

Tårn4. Tårn,  av Bernt Rougthvedt

Tårn er en thriller av god, gammel klasse, slik vi kjenner fra bøkene til Eric Ambler, Ian Fleming og Alistair MacLean. Forfatteren har moret seg med å puste liv i gamle klisjeer, og boken er full av referanser til både kvalitetskrim og detektivhefter, tegneserier og Hitchcock-filmer. Samtidig er boken gjennomsyret av forfatterens enorme kunnskaper om Norge under Den 2. verdenskrig. Bernt Rougthvedt har maktet å gjenskape den paranoide verden som norske motstandsbevegelse var nødt til å bevege seg i. En nervepirrende fortelling med handling fra 2. verdenskrig.

Lytt til boken her!

 Rimeligtvil5. Rimelig tvil, av Chris Tvedt

Rimelig tvil er debutromanen til Chris Tvedt, og den første boken i serien om advokathelten Mikael Brenne. Begjæret etter nytelse og penger kan drive et menneske langt, og advokat Mikael Brenne er ikke bedre enn andre. Han er rundbrenner på byen og driver eget advokatbyrå. Den dagen to serbere med dyre dresser og tvilsomme hensikter dukker opp, blir fristelsen for stor. Han ser muligheten til å redde firmaet økonomisk og påtar seg rollen som deres forretningsadvokat. Når Mikael bestemmer seg for å bryte samarbeidet, blir han tvunget til å overskride grenser han ikke trodde var mulig, og situasjonen blir både blodigere og vanskeligere enn han hadde forestilt seg.

Lytt til boken her!

Alene6. Alene, av Lisa Gardner

Lisa Gardner debuterte i 1992, og har siden da rukket å bli en av USAs største krimforfattere. Dette er den første boken i serien om Detective D.D. Warren. Bobby Dodge er en av politiets mest erfarne skarpskyttere. Men den kvelden han dreper en mann som truer sin kone og lille sønn på livet, forandres livet hans. Kvinnens svigerforeldre beskylder henne nemlig for å ha iscenesatt det hele for å bli kvitt ektemannen. Den kronisk syke lille gutten blir også et ledd i maktkampen mellom enken og hennes svigerforeldre. Bobby tvinges til å stille seg selv spørsmålet: Har han hjulpet en mishandlet og nedbrutt kvinne, eller har han lagt ting til rette for at hun skal kunne fortsette torturen av sønnen?

Lytt til boken her!

Dødemenn7. Døde menn går på ski, av Knut Nærum

Døde menn går på ski er  en sammenblanding av satire og spenning, en parodi på tradisjonell krim, og en hyllest til André Bjerke. Vi møter Sverre Hartkorn, som er milliardær, playboy og sykelig opphengt i mord. I påskeuken tar han med seg en psykoanalytiker og syv av sine nærmeste venner til den øde Blåkamhytta for å leke Mordleken. Den som klarer å løse den fiktive mordgåten innen kl. 21 første påskedag, vinner fem millioner kroner. Det sies at morderen Ulvar Mørkli går igjen på hytta, og etter bare én dag blir påskeidyllen brutt. En av turdeltagerne ligger halshugget i sneen. Foruten offerets egne, finnes det ingen fotspor i nærheten. Verst av alt: Det er ingen lek, men blodig alvor.

Lytt til boken her!

12228, 1222, av Anne Holth

En klaustrofobisk krimhistorie med Hanne Wilhelmsen, som finner sted under en snøstorm på Finse. 1222 er en hilsen til den klassiske kriminalromanen, en lek med genren, men med klare referanser til vår egen tid og det moderne menneskets ødeleggende fordommer. En liten gruppe mennesker er stengt inne på et hotell i en apokalyptisk snøstorm. Ingen kan komme til unnsetning, og det finnes ingen vei ut av infernoet. Den første natten blir en mann funnet skutt og drept; den mediekåte og landskjente presten Cato Hammer. Hanne Wilhelmsen, pensjonert etterforsker fra Oslo politiet, trekkes inn i et kappløp mot tiden, en drapsmann og den verste stormen i norske høyfjell siden menneskene begynte å registrere været. Hun taper første runde. Enda en Guds tjener blir drept; med en istapp tvers gjennom kroppen.

Lytt til boken her!

SandmannenSandmannen, av Lars Kepler

Lars Kepler er et pseudonym for ekteparet og forfatterduoen Alexander Ahndoril og Alexandra Coelho Ahndoril. Bøkene om den finsk-svenske kriminaletterforskeren Joona Linna er velskrevne og intenst spennende. En kald vinternatt i Stockholm blir en ung mann funnet gående på en jernbanebro. Han har legionærsyken og er sterkt nedkjølt. På sykehuset oppdages det at mannen ble erklært død for sju år siden. Han var et av seriemorderen Walter Jureks siste ofre før Jurek ble arrestert av kriminaletterforsker Joona Linna. Jurek ble dømt til psykiatrisk behandling og total isolasjon. Hvor har den unge mannen befunnet seg i alle disse årene? Hans uventede vitnesbyrd betyr at den gamle saken må gjenopptas. Og det haster. Noen må vinne seriemorderens tillit.

Lytt til boken her!

Sikretegn.jpg10. Sikre tegn på din død, av Torkil Damhaug

I denne psykologiske thrilleren, som vant Rivertonprisen i 2011, tar Torkil Damhaug nok en gang leserne med til de mørke skogene på Romerike. En pasient forsvinner på Akershus universitetssykehus. Samme natt blir han funnet i et kott i kjelleren, med strupen skåret over. Spor peker i flere retninger, blant annet til et brutalt gjengmiljø i bydelen Rosengård i Malmö. Tidligere rettsmedisiner Jennifer Plåterud blir tilkalt for å undersøke liket, men vet ingenting om hvor tett involvert hun selv er i drapet. I det ubarmhjertige sommerlyset blir hun tvunget til å se sammenhenger hun helst vil lukke øynene for.

Lytt til boken her!

Prøv Storytel gratis i 14 dager her!

0 comments on “10 krimlydbøker til påsken

Leave a Reply

%d bloggers like this: