Krim Podkast

Svartelista – en podkastserie om historiens verste seriemordere

Svartelista_bilde
Andreas Veie-Rosvoll og Kasper Bræin Selvig har laget True Crime podkastserie om historiens verste seriemordere.

Hvis du liker å lytte til skumle og mørke historier bør du sjekke ut Svartelista, Norges første True Crime-podkastserie om historiens verste seriemordere. Serien, som hittil består av fem episoder, ble lansert i lydboktjenesten Storytel 24. februar og de to første episodene ligger nå på topplisten over innhold abonnentene lytter mest til.

Fra eksamensoppgave til strømmetjeneste

  • Vi har begge en fascinasjon for mørke gåter, sier Andreas Veie-Rosvoll.

Veie-Rosvoll og Kasper Bræin Selvig ble kjent da de begge var studenter ved tekstforfatterlinjen på Westerdals, og deres første felles lydprosjekt var en podkast om svartmetall-miljøet i Norge.

  • Vi fikk litt sansen for det mørke materien. Det er en sjanger som har mye potensial, og det er nok materiale å ta av, sier Andreas. – Seriemordere var noe som begge interesserte oss.

Da Andreas fikk praksisplass hos produksjonsselskapet Både Og, åpnet det seg nye muligheter.

  • Vi fikk mulighet til å lage en pilot på en True Crime podkast, så vi laget den som en bacheloroppgave under siste året på Westerdals. Episode 1, om Ed Gein, ble bacheloroppgaven vår, forteller Andreas. – Vi fikk B.

Intens prosess

Det var ifølge podkastskaperne ingen lett prosess å lage Svartelista.

  • Det har vært en intens prosess, forteller Andreas. – Mye research, lesing av bøker og samtaler med folk som har hatt noe med sakene å gjøre. Eksperter, politifolk og til og med pårørende. Det finnes mye informasjon om disse seriemorderne, men det er ikke alt som er sant. Man må filtrere ut det som bare er spekulativt og det som er clickbait.

Kasper forteller at den tyngste delen av reisen var da han dro til Chicago for å gjøre research til episode 3, om The Chicago Ripper Crew.

  • Det er tung materie å ta innover seg. Én ting er å ta for seg seriemordere for 60 år siden, fra distanse. Men når man kommer nærmere nåtiden og begynner å snakke om mishandling, så er det dystre greier å jobbe med i månedsvis, forteller Kasper.

Behandler historiene med respekt

Bacheloroppgaven til Andreas og Kasper tok for seg etikk i True Crime og det har vært viktig for dem å behandle historiene med respekt.

  • Vi har vært veldig observante på å unngå spekulativt innhold knyttet til sakene og ikke lage billig underholdning av noe som er blodig alvor, bokstavelig talt. Vi har prøvd å være veldig varsomme. Vi er en del av den skolen som tror at fascinasjonen for det mørke fenger i seg selv, forteller Andreas.
  • Vi har gjort bevisste grep rundt dramaturgi og musikk for å heve historien, forteller Kasper. Men vi har gjort så godt vi kan for å behandle historiene med respekt. Historiefortellingen skal i alle fall ikke skal gå på bekostning av sannheten.

Musikk som virkemiddel

På spørsmål om hva som er viktig hvis man vil lage en god podkast, trekker Svartelista-forfatterne særlig frem musikk som et effektivt virkemiddel.

  • En av de tingene jeg er mest fornøyd med i Svartelista er bakgrunnsmusikken. Vi har prøvd å finne musikere som virkelig kan spille på lag med historien. Som lager musikk som hever stemningen, uten at den blir forstyrrende for fortellerstemmen, sier Kasper.

Mer i vente

  • Det er veldig gøy å jobbe i lydformatet, forteller Kasper. Vi er nok ikke helt ferdige med det mørke. Det er mye å ta av der. Det er så mye materiale og det finnes mange historier som ingen vet om.

Hvordan tror dere podkast vil utvikle seg i Norge fremover?

  • Vi henger litt etter med podkast i Norge, i forhold til USA. Men signalene på for eksempel Svartelista er gode. VG sin podkast Uløst gjorde det bra, og Purk og Skurk har vært en snakkis. Det som mangler er pengene. Men jeg tror at det kommer …

Du kan høre mer om SvartelistaKrimfestivalen lørdag 11 mars, der Andreas Veie-Rosvoll og Kasper Bræin Selvig vil fortelle mer om prosjektet, og fremføre en eksklusiv episode, som enda ikke er utgitt …

Lytt til Svartelista i Storytel

0 comments on “Svartelista – en podkastserie om historiens verste seriemordere

Leave a Reply

%d bloggers like this: