Boktips

Fem lydbokboktips fra Erlend Loe

erlend-loe
Foto: Fredrik Arff

 

buddenbrooksBuddenbrooks 

Denne hører jeg på nå!

Forfatter: Thomas Mann, Innleser: Irene Lindh

Denne boken kommer til å vokse med tiden og bli lest av generasjoner, skrev en tysk anmelder da Thomas Manns debutroman Buddenbrooks kom ut i 1901. Boken erobret verden og bidro sterkt til at Thomas Mann ble tildelt nobelprisen i 1929. Handlingen utspilles i Lübeck, den gamle hansabyen. Thomas Mann kom selv fra en gammel kjøpsmannsslekt i Lübeck og romanen han bygger i stor grad på hans egne opplevelser. Vi følger en rik kjøpmannsfamilie gjennom fire generasjoner og dens gradvise forfall. Boka regnes som en av de viktigste samfunnsromaner på tysk og betraktes som et portrett av det tyske høyborgerskapet fra 1800-tallet frem til begynnelsen av 1900-tallet.

Lytt til boka

thekreutzersonataThe Kreutzer Sonata         

Denne hørte jeg på i sommer.

Forfatter: Leo Tolstoy, Innleser: Simon Prebble

Godseieren Pozdnysjev forteller sin tragiske historie til bokens jeg-person. Etter et vilt ungdomsliv giftet han seg med en ung og vakker kvinne. Ekteskapet var fra hans side bygget på sanselig kjærlighet og på bevisstheten om å eie et menneske. Snart begynner dette skrøpelige grunnlaget å vakle, og Pozdnysjev blir grepet av en ustyrlig skinnsyke og mistenker sin hustru for å være utro med en fiolinist. Da han en gang hører dem spille Beethovens kjente sonate, synes han å merke at de under musikkens betagende innflytelse kommer til bevissthet om sin elskov. Vanvittig av sjalusi støter han hustruen ned med en dolk.

Lytt til boka           

apacheApache-indianerne              

Ingstad forteller medrivende om sitt møte med indianerne og risser opp deres fascinerende historie.

Forfatter: Helge Ingstad, Innleser: Nils Nordberg

I Apache-indianerne skildrer Helge Ingstad sin fantastiske ferd i apache-indianernes fotspor, gjennom Arizonas og Mexicos indre fjelland. Ingstads mål var å finne en liten, menneskesky og fiendtlig stamme som fremdeles levde i Sierra Madre-fjellene; “den tapte stamme”.

Lytt til boka

natasha3096 dager 

– Hun som ble kidnappet i Wien, i årevis…

Forfatter: Natascha Kampusch, Innleser: Ingrid Vollan

“Nå føler jeg meg sterk nok til å fortelle hele historien om kidnappingen”Natascha Kampusch opplevde det verste som kan ramme et barn: Den 2. mars 1998 ble hun bortført på vei til skolen, ti år gammel. Gjerningsmannen, ingeniøren Wolfgang Priklopil, holdt henne fanget i et kjellerhull i 3096 dager. Den 23. august 2006 klarte hun å flykte ved egen hjelp. Priklopil tok sitt eget liv samme dag. Her snakker Natascha Kampusch for første gang åpent ut om kidnappingen, tiden i fangenskap, sitt forhold til kidnapperen og om hvordan hun klarte å unnslippe helvete. Dette er historien til en kriger, som holdt ut det ufattelige og som aldri lot seg knekke.

Lytt til boka

foxcatcherFoxcatcher

Forelegget til en veldig god film.

Forfatter: David Thomas, mark Schultz, Innleser: Stephen Mendel

On 22nd January 1996 Dave Schultz, Olympic gold medallist and wrestlings golden boy, was shot in the back by John E. du Pont at the famed Foxcatcher estate in Pennsylvania. That started a two day siege at the ranch before the du Pont family heir was finally captured. Foxcatcher is Mark Schultzs vivid portrait of the complex relationship he and his brother had with du Pont, a man whose catastrophic break from reality lead to tragedy. No one knows the inside story of what went on behind the scenes at Foxcatcher Farms – and inside John du Ponts head – better than Mark Schultz, also an Olympic gold medalist and a part of the Foxcatcher team.

Lytt til boka

Lytt til bøker av Erlend Loe her

Prøv Storytel 14 dager gratis her

 

 

 

         

0 comments on “Fem lydbokboktips fra Erlend Loe

Leave a Reply

%d bloggers like this: