Innlesere

Månedens innleser – Håvard Bakke

Var du ung på sent 80- og tidlig 90-tallet? Ja, da tør vi vedde på at du kan minst to replikker fra «Pelle og Proffen»- filmene som gikk sin seiersgang på norske kinolerret på den tiden. Ingvar Ambjørnsens ungdomsbøker om de to unge guttene fra Torshov, som vikler seg inn i mysterier som omhandler alt fra prostitusjon, dyrevern og nazistiske bevegelser, gjorde stort inntrykk på den tids fjortiser. I år fyller Ingvar Ambjørnsen 60 år, og Storytel feirer med å slippe nye versjoner av alle de ti lydbøkene i Pelle og Proffen-serien. Og selvsagt måtte det bli Pelle sjøl som leser bøkene! Vi tok en prat med Håvard Bakke aka Pelle Pettersen om tiden som tenåringsidol, hans gode venn Proffen og uforglemmelige replikker.

Hvordan var det å spille inn en av Norges mest populære ungdomsfilmer, “Døden på Oslo S”?

– Jeg var bare femten år og gikk på Ramstad skole. Det ble holdt audition i filmparken på Jar, og vi var en gjeng med gutter som spurte lærerne om fri for å dra bort. Jeg er fortsatt takknemlig ovenfor den lærer´n som sa ja. Det hele var jo litt «Sliding doors».

Tommy og jeg var filmstjerner i fire år, med livvakter, privatfly og jenter som besvimte … Men vi var lure Tommy og jeg. Jeg husker at da vi ga oss så hadde vi en prat. Vi sa at uansett hva vi gjør så blir det aldri større enn dette. Da var vi 18 år gamle. Det har vært en god reminder senere. Vi kunne ikke måle alle prestasjoner mot dette eventyret, det var unikt. Det går vel fortsatt ikke en uke uten at folk spør meg om Pelle og Proffen. Det har fått sitt eget liv.

Hvordan er det å lese inn lydbøkene så mange år etter?

– Nå føler jeg at sirkelen er sluttet. Det er veldig hyggelig og det føles riktig. For meg handler det om å forvalte arven på en fin måte. Den er en stor flik av livet mitt. Jeg har også lest flere av de andre bøkene til Ingvar Ambjørnsen som lydbok. Han er den optimale forfatteren. Han var så god på å slippe taket under innspilling av filmene, han lot Axel ta manus og Tommy og meg spelle.

Nå må jeg bare komme meg gjennom parodireplikkene uten å flire, og bli helt Harald Eia!

Apropos replikker, hvilke replikker husker du best?

– Er det ikke sent med kaffe nå? – Har du alltid ketchup i vannet ditt – Har du fyr? – Nei jeg røyker ikke.

Men det er jo ikke noen av disse replikkene som er mine, ha ha!

Hva vil du si om serien til de unge lyttere og lesere nå, som ikke har lest Pelle og Proffen før?

– Jeg vil si at det er spennende historier og de skildrer et veldig fint vennskap mellom de to gutta … Og tematikken er fortsatt aktuell, selv om det hendte for 20 år siden, i gamle dager. De måtte faktisk inn i en telefonkiosk for å ringe …

Lytt til den første boken i Pelle og Proffen-serien her.

Prøv Storytel gratis i 14 dager

0 comments on “Månedens innleser – Håvard Bakke

Leave a Reply

%d