Krim

På lydboktoppen – Intervju med Eystein Hanssen

Eystein.Hanssen
Eystein Hanssen gjør stor suksess i Storytel, med sin krimserie om Elli Rathke. 

I disse dager er det norsk krim som gjelder i Storytel! Lytterne simpelthen elsker den spennende serien, som nå troner på de fire øverste plasseringene over lydbøker som er mest lyttet til i tjenesten. Elli Rathke er seriens hovedperson, en over gjennomsnittet tøff kvinne. At hun har samme initialer som Ellen Ripley fra den klassiske science fiction-grøsseren Alien, er ingen tilfeldighet. Krimforfatter Eystein Hanssen forteller om reisen fra refusert filmmanus til krimsuksess!

Skrev den første boken på trass

Ved siden av å være krimforfatter jobber Eystein Hanssen som kommunikasjonsrådgiver. Han forteller at det er den journalistiske erfaringen og bakgrunnen fra media-, tv- og filmbransjen alltid har vært et utgangspunkt for skrivingen.

– Jeg har hovedsakelig en journalistisk TV-bakgrunn, derfor er skrivebakgrunnen min også knyttet opp mot til tv- og film-manus. Jeg har jobbet i en journalistisk kontekst helt fra jeg var ferdig med videregående frem til ca. 2007. I den tiden reiste jeg mye rundt i verden. Jeg har vært med på ulike ekspedisjoner og har vært i en del konfliktområder, og sett og opplevd ting som jeg føler gir en ballast når jeg skal skrive.

Hvordan ble første boken til?

– Den første boka ble egentlig skrevet på trass. Jeg hadde skrevet flere filmmanus, det ene kom så langt at det praktisk talt var klart til filming. Men så sa Filmfondet nei fordi de syntes manuset var for kommersielt. Da tenkte jeg at nå gidder jeg ikke mer. Så tok jeg det neste manuset og skrev det om til bok, som ble til «De ingen savner».

En genuint tøff dame

Som tenåring leste Hanssen alle de klassiske spenningsforfatterne på 60- og 70-tallet; MacLean, Follett, Forsyth, Bagley med flere. Det var ikke tilfeldig at han valgte krimsjangeren da han selv begynte å skrive.

– Den magien som oppstår når man ikke klarer å legge fra seg en bok fordi den er så spennende, det er helt spesielt. Jeg tenkte at det må være fantastisk å få lov til å være den som forteller slike historier. Når jeg ser i bakspeilet nå så irriterer det meg jo litt at jeg ikke gjorde det før. Men, jeg får si som Clint Eastwood: «I was a late bloomer».

Du har tidligere nevnt i et intervju at «Alien» gjorde inntrykk på deg?

– «Alien» er etter min mening en av de beste filmene som er laget. Den er en særdeles gjennomført historie, en skrekkfabel hvor alle konvensjonene oppfylles til fulle, med et helt unikt handlingsunivers. Den  fungerer på så mange forskjellige nivåer, samtidig som helteskikkelsen er en veldig sterk kvinne, Ellen Ripley.

Har hun vært en inspirasjon når du har formet hovedpersonen i bøkene dine?

– Det er definitivt noe av Ellen Ripley i Elli Rathke. De har samme initialene, og det er ikke tilfeldig. Jeg liker tanken på en dame som rett og slett bare er genuint tøff. Elli tenker ikke det at hun er kvinne kan gjøre henne til en underdog. Hun har en jobb hun skal gjøre. Sånn sett så er hun veldig målrettet. Det er noe flott med folk som ikke legger begrensninger på seg selv.

Så det måtte rett og slett bli en kvinnelig hovedkarakter?

– Ja det måtte bli en kvinne, det er mye tøffere!

Thailandsk kultur og norske politirapporter

Eystein Hanssens bøker skildrer aktuelle samfunnsforhold som menneskesmugling, barnesoldater, narkotrafikk og miljøkriminalitet. Den femte boken «Brennemerket», som slippes i Storytel i mai, er ifølge Hanssen en rå historie fra Bangkok.

– Bangkok har alt fra eksotiske boutique-hoteller, til backpackermiljøer og flere ganske harde sex-miljøer som jeg også skildrer i denne boka. Bangkok er det «the gun capital of the east,» med harde kriminelle miljøer og mye korrupsjon.

Elli er halvt norsk og halvt thai, fortell om dette valget?

– Svigerforeldrene mine er etnisk norske, men har hus i Thailand. Jeg har derfor tilbrakt mye tid i Thailand sammen med familien. Jeg regnet vel sammen at jeg har tilbrakt mer enn ett år i Thailand. Da lærer du en del mer om thaikultur, buddhisme og deres filosofi.

Jeg har også tenkt at det er mer interessant å skrive om en karakter som gjenspeiler Norge slik det er nå. Vi er etter hvert en sammensatt befolkning, og det gir andre perspektiver.

Hvordan gir de to kulturene seg til kjenne i hovedpersonene?

– Ellis familie består enn så lenge av henne selv, moren og bikkja. Moren er den eneste, gjenværende thai-linken, med bestemte meninger om hvordan man skal velge livet for at balansen skal bli god. Dermed dras Elli mellom morens kultur, og det sekulære norske. Hun er veldig selvstendig og gjør ting på sin måte. Men de to har bare hverandre, og blir en ganske sår konstellasjon, egentlig.

Drapet på søsteren til Elli har mye å si for handlingen?

– Ja, søsteren Anne ble drept. «Triangel» og «Brennemerket» handler om den saken. Årsaken til at Elli er i politiet er at denne saken er uløst. Den er en vesentlig del av hennes drivkraft.

Hvordan kan du skrive så detaljert om kriminelle miljøer når du ikke er en del av det selv?

– Hvis jeg skildrer et kriminelt miljø som jeg ikke vet noe om, så snakker jeg med politikilder og leser politirapporter. Jeg jobbet en del med kriminalstoff i TV2, bl. a. i redaksjonen i et program som het «Øyenvitne». Selv om dette er lenge siden, sitter tankegangen fortsatt i ryggmargen. Ellers har jeg lest en del av litteraturen på politihøyskolen, for eksempel kildeføring og etterforskningsteknikk.

Helt episk

De siste ukene har bøkene til Eystein Hanssen regjert på de fire øverste plassene i Storytel, på listen over bøker som er mest lyttet til. Mye av æren gir han til innleser Christoffer Staib.

– Jeg er en type som synes det er litt vondt å få ros. Det at jeg får så gode tilbakemeldinger gjør meg veldig glad, og litt brydd. Men det kan jeg leve med.

Hva synes du om innlesingen til Christopher Staib, som har lest inn bøkene dine i Storytel?

– Christopher gjør en kjempebra jobb. Jeg traff ham første gang da han leste inn «Triangel». Vi hadde en god tone, og jeg syntes han hadde en flott stemme. Han er veldig samvittighetsfull, og ringer meg når det er noe han lurer på. Det er veldig bra at han er så nøye.

Han har jo en av stemmene i filmene om «Madagaskar-pingvinene». Sønnen min uttrykte her forleden at det er helt episk at det er han som leser bøkene til pappa. 

Talentet til innleseren kommer til syne i nivået av følelsene, om han eller hun klarer å variere stemningene i teksten. Jeg blander meg ikke i det egentlig, skuespillerne har et fremføringstalent, vi som skriver har litterært talent.

Kanskje tv-serie?

Eystein Hanssen kan røpe at han akkurat nå skriver på en ny bok i Elli-serien. Og han ser ingen grunn til å gi seg med det første.

– Ingenting er mer inspirerende enn gode tilbakemeldinger, da får man lyst til å skrive mer. Selv om jeg ville gjort det uansett. Etter den første boka husker jeg at jeg sa at jeg hadde ideer til seks eller syv bøker. Nå har jeg bare brukt to av dem, de øvrige bøkene har blitt til basert på nye ideer. Jeg ser ikke noe slutt på det egentlig. Kanskje  kunne det vært interessant å utvikle flere av de andre karakterene i universet også etter hvert.

Ellers er det også litt interesse rundt tv og film. Jeg sitter med rettighetene selv og har med vilje holdt litt igjen. Men jeg er overbevist om at det kunne blitt en kul tv-serie.

Lytt til Eystein Hanssens lydbøker her

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

 

 

 

 

0 comments on “På lydboktoppen – Intervju med Eystein Hanssen

Leave a Reply

%d bloggers like this: