Barn og ungdom

Badboy: Steroid – en lydbok om anabole steroider

Badboy.video
Nå kan du lytte til den prisbelønte romanen “Badboy: Steroid” i Storytel! Bildet er klippet fra musikkvideoen “Finn ti feil” med rapduoen Erik og Kriss, som har skrevet fire låter til handlingen i boken. Film og klipp: Leander Håvik og Daniel Bianchini Rodriguez.

Forfatter Annette Münch ble tildelt både Brageprisen for beste barne- og ungdomsbok, og Østfoldungdommens kritikerpris for “Badboy: Steroid”, som skildrer en ung gutts møte med anabole steroider. 

Casper mister en dag alt som har definert ham som person; status, penger, klær og drømmedama. Når han er på sitt mest sårbare treffer han en bekjent på treningsstudioet. Han bestemmer seg for å bli en badboy.

Den mørke siden av trening

Münch fikk bokidéen etter at hun selv hadde drevet med kampsport i flere år.

– Steroider er den mørke siden av trening. Jeg var genuint nysgjerrig på den verdenen. Den er så skjult og veldig privat. Den handler jo om kroppen din og psyken. Man har jo hørt om torpedoer som bruker det, men hva med de vanlige tenåringene?

I flere anmeldelser av boken blir det fremhevet hvor autentisk du fremstiller dette miljøet. Hvordan fikk du til dette uten selv å være en del av det?

– Jeg la ut en post på et nettforum der jeg presentere prosjektet og spurte om noen ville la seg intervjue. Det var flere som sa ja, og jeg plukket ut fem gutter som ble med videre i prosjektet. Jeg opprettet også en bruker på et lukket forum, der jeg fikk nærmere innblikk i miljøet. De svarte detaljert på alle spørsmål, der kunne de fortelle uten å bli dømt.

Jeg oppdaget fellestrekk hos de jeg intervjuet og skrev handlingen ut i fra dette. Hvordan de forandret seg underveis, kroppen og tankene og relasjonene i livene deres. Det var veldig viktig for meg at boka skulle være ekte og troverdig.

Multimediaproduksjon

Med støtte fra Den kulturelle skolesekken, Antidoping Norge og Norsk Forfattersentrum, har “Badboy: Steroid” blitt til en multimediaproduksjon, der bokas historie blir formidlet ved hjelp av film, lyd, foto, høytlesning og musikk. Forestillingen tilbys nå skoler, treningssentre, og alle som jobber med i ungdom rundt i Norge. Historien om Casper formidler kunnskap og innblikk i hvordan misbruk av anabole steroider kan forandre et ungt liv i dramatisk retning.

Var det et mål da du skrev boken at den skulle få en slik holdningsskapende rolle som den har fått?

– Nei, det turte jeg ikke håpe på det da jeg skrev den. Men jeg så etter hvert at jeg hadde fått tilgang til utrolig mye verdifull informasjon. Hvis man skal hjelpe de som er i steroid-boblen så kan du ikke snakke med dem på en vanlig måte. Men leser du boken så forstår du mer av hvordan de tenker. Da kan du møte dem der de er.

En ny låtskriverprosess for Erik og Kriss

I forbindelse med produksjonen, har Erik og Kriss skrevet fire sanger til handlingen i boka. Erik forteller at det var befriende å skrive låter som var litt annerledes enn det de vanligvis lager.

– Både det å skulle fortelle en annens historie, og det å legge jeg-personen i låtene utenfor våre egne liv. Helheten ble en kreativ prosess som var helt ny for oss!

Hva synes dere om boka?

– Det er en veldig fin bok, som belyser en av skyggesidene ved både ungdomstiden og andre deler av samtiden.  Jeg tror det er viktig å huske på at få, eller ingen, går gjennom ungdomstiden uten noen former for utfordringer. Men bruk av doping får så langvarige og alvorlige konsekvenser, og kan dessverre virke som en lett utvei for de som ikke besitter mye kunnskap.

Badboy: Steroid som lydbok

Lydbokversjonen av “Badboy: Steroid” er innlest av Jonathan Espolin Johnson. Han har selv vært aktiv trener i over 20 år innen både fotball, basket og boksing. Jonathan har også tilbrakt mange timer i helsestudio, der han har sett steroidemisbruk på nært hold. Også blant kamerater som likte snarveier. Kamerater som veide mindre enn 70 kilo i januar, veide plutselig 95 kilo i muskler i mai. Jonathan mener at Annette Münch har truffet veldig godt i sin skildring av miljøet.

– Det er gøy å lese inn en bok der du kjenner igjen tematikken. Det er tydelig at hun har gjort mye research, for jeg synes hun har truffet veldig riktig.

Når du er en tynn og spinkel guttunge i puberteten som hovedpersonen er, da er det mye usikkerhet og man er sårbar. Det er jo nettopp dette hovedpersonen er. Så kommer han bort i steroider.

 Steroider kan gi deg en litt sånn He-Man-følelse. Men det er som narkotika, det funker bare så lenge du bruker det. Når kuren er over så er du tilbake der du startet.

Hvem synes du boka passer for?

– Den passer like godt for ungdom som for voksne. Har du barn som er glad i idrett, og som skal gjennom puberteten kan det være pedagogisk smart å lese boka. Treningsplassen er et fint sted for samhold, men den er også et sted for å utagere og bygge selvtillit.

Lytt til “Badboy: Steroid” her.

Se musikkvideo fra soundtracket “Badboy: Steroid” med Erik og Kriss.

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

 

0 comments on “Badboy: Steroid – en lydbok om anabole steroider

Leave a Reply

%d bloggers like this: