Innlesere

I studio med Nils Ole Oftebro

Han har hatt sentrale roller i teaterstykker, filmer og TV-serier, og stemmen sin har han lånt bort til utallige karakterer i tegnefilmer så vel som i lydbøker. I desember er Nils Ole Oftebro i studio og leser inn amerikansk krim fra David Baldacci. Han lover at det blir en lydbok uten karikerte kvinnestemmer. For råd fra lydboklytterne tar han på alvor.

Hvilken bok leser du inn for tiden?

Nå leser jeg inn en krimbok som heter «Kamelklubben».

Hva synes du om den?

Det er en fin bok! Den gir en god bakgrunnsanalyse av konflikten i Midtøsten og skiller mellom arabernes og vestens opplevelse av den. Den er annerledes, spennende og overraskende bygget opp. Men det er mange forkortelser på amerikansk etterretningstjeneste, så man må holde tunga rett i munnen! I tillegg er det veldig mange karakterer og stemmer med.

Gjør dette innlesingen mer utfordrende?

Ja, det avgjør hvor mye man fargelegger de ulike karakterene. Du kan karikere ganske mye dersom du har fire til fem personer, men når man har flere så blir det utfordrende fordi du må karikere såpass mye for å skille dem fra hverandre.

Hvordan løser du det i akkurat denne boka?

Jeg muntliggjør setningene og legger temperament på dem. Men det blir ingen Minnie Mus! En gang fikk jeg nemlig et brev fra en lytter som opplevde at jeg parodierte kvinnene når jeg la stemmen høyt. «Du må slutte å karikere kvinner» skrev hun. Det er mange kvinner med dyp stemme her!

Du lytter til kritikk fra lytterne?

Ja, det må man! Jeg svarer ikke alltid på den, men jeg hører på den.

Hvordan forbereder du deg til å lese en lydbok?

Først leser jeg gjennom alt for å avgjøre hvor langt jeg skal gå i stemmene. Når boken åpner med at en snakker farsi, en arabisk og en på engelsk så må man finne ut hvordan de skal snakke.

Hva liker du ved å lese inn lydbøker?

Jeg liker å lese litteratur og leser mye selv. En lydbok blir som en av de mange andre bøkene jeg leser, bare at jeg leser den høyt. I tillegg får jeg betalt for å lese dem! Ellers er jo alle skuespillere formidlere. Du hjelper til å formidle et stoff som noen andre har skrevet. Noen skriver manus, da hjelper vi til slik at det blir en film. På samme måte hjelper vi til med at en bok blir til en lydbok som kan lyttes til.

Hva tror du om lydbokas fremtid?

Jeg tror at lydbokas fremtid er stor. Lesing blir mer digitalt og mobilen er et ufattelig hjelpemiddel, over hele verden. Jeg besøkte nylig en flyktningeleir i Kurdistan. De har så lite, men alle har mobiltelefon. Det jeg er skeptisk til er at konkurransen på nettet blir større og større og ting som startet ut som gratis blir noe man må betale for. Det er viktig at man klarer å ivareta kunstnerne slik at de lever ålreit på det.

Lytter du til lydbøker selv?

Ja, jeg har alltid synes at det å lytte til en god historie er minst like givende som å lese den. Jeg liker særlig å lytte til krim.

Hva gir deg julestemning?

Jeg liker at det tennes lys i julegatene. Også liker jeg å tenke på at familien skal samles. Julen for meg handler om å være sammen med familien.

Hva er den beste julegaven du har fått?

Den eldste sønnen min, Jacob, er født 12. januar. Det må vel være den beste julegaven jeg har fått. Vi gir hverandre ikke så dyre gaver i vår familie. Den beste gaven er å samles. Jeg vil bare sitte å pakke opp sammen med de andre. Sokker og bøker og rødvin, det er gaver jeg ønsker meg. Og snille barn og fred i verden. Det første kommer av seg selv, det andre er litt vanskeligere …

Hva er ditt største ønske for det nye året?

Det er vel å holde seg frisk og at det går bra med alle i familien. Ellers har jeg nok noen hemmelige ønsker som jeg ikke tør si høyt. Også ser jo verden ikke så hyggelig ut for tiden. Jeg håper at noen av de konfliktene vi har i dag kan få en løsning.

«Kamelklubben» kommer i Storytel 15. mars.

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

0 comments on “I studio med Nils Ole Oftebro

Leave a Reply

%d bloggers like this: