Romaner

Skapt for å lyttes til – Et intervju med Beate Grimsrud

Beate.Grimsrud
Beate Grimsrud er aktuell med sin nyeste bok “Evighetsbarna”. Den kommer som lydbok i Storytel neste sommer.

“Lydbøker er en større oppfinnelse enn hjulet!” Det mener forfatter, regissør og dramatiker Beate Grimsrud, som i disse dager er aktuell med sin nye bok «Evighetsbarna». Fra sine egne lesere får hun ofte høre at de ikke skjønner bøkene hennes før de hører Beate lese dem. De er skapt for å lyttes til.

Når begynte du å lytte til lydbøker?

– Det var i 1987. Jeg husker den første boka jeg lyttet til, det var Virginia Wolffs «Orlando». Da jeg lyttet til den så gikk jeg rundt i leiligheten min og sang; «Orlando, Orlando!» Det var fantastisk, nå hadde verdenslitteraturen kommet til meg!

Hva har lydbøker betydd for deg?

– Jeg har dysleksi og synsskade, så lydbøker har vært helt grunnleggende for meg for å få tilgang til litteraturen. Mange sier at de ikke klarer å konsentrere seg når de hører på lydbøker, men det handler om å øve og venne seg til det. Jeg kan sitere deler av bøker og har ikke problemer med å få med meg det som skjer. Litteratur er jo en forlengelse av den muntlige fortellertradisjonen.

Hvor mange lydbøker lytter du til i måneden?

– Det er veldig forskjellig fra måned til måned. Jeg lytter ofte på flere bøker parallelt. Den forfatteren jeg lytter til nå, som jeg har lyttet til mye de siste par årene og som har blitt en litterær forelskelse, er Clarise Lispector. Ellers lytter jeg til Oliver Sacks. Den jeg hører på nå heter «Hallusinasjoner». Han er nevrolog og skriver blant annet om at folk kan høre stemmer og se syner i forskjellige menneskelige tilstander.

Hvor mange lydbøker har du lyttet til totalt tror du?

– Det må være tusen, i alle fall syv hundre!

Hva liker du best å gjøre når du lytter til lydbok?

– Da jeg startet med lydbøker var det jo kassettbånd, og deretter CD. Da var man litt fastlåst. Men nå har jeg en app på mobilen, så nå er det enkelt å høre på lydbøker mens jeg går til jobben. Men jeg liker også å bare lytte konsentrert, ofte mens jeg har penn og papir, så jeg kan notere ned ting underveis. Nå som lydbok blir tilgjengelig på nye måter så er det jo fantastisk. Livet er for kort for alle de bøkene man vil lese.

Du har i tidligere intervjuer fortalt alt du allerede som liten var glad i å fortelle historier. Er du fortsatt glad i muntlig historiefortelling?

– Ja, jeg er jo en person som snakker veldig mye. Jeg lager alle situasjoner om til fortellinger. For meg så skjer det mye bare jeg er på Ica. Jeg lager fortellinger for meg selv. Jeg er forfatter, ingen dommer eller lege som sier sannheten. Jeg kan legge til ting og målet er alltid den gode historien.

Fortell om den nyeste romanen din som kommer som lydbok i Storytel neste sommer?

«Evighetsbarna» er en skildring av fire mennesker som er rundt 40 år gamle, og som bor på Sødermalm. De prøver å manøvrere seg frem og komme på hvordan man lever et voksent liv der noen tog har gått og noen gjenstår. Det er en eksistensiell roman. Å være forfatter, og å lese, er jo å holde på med hva det vil si å være menneske.

Hva tenker du er forskjellen på å lese og å lytte til bøkene dine?

– Mange sier at de ikke skjønner bøkene mine før de hører meg lese dem. De er skapt for å lyttes til.

Les og lytt til Beate Grimsruds bøker her

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

0 comments on “Skapt for å lyttes til – Et intervju med Beate Grimsrud

Leave a Reply

%d bloggers like this: