Romaner

En serieroman blir til – Et intervju med Christin Grilstad Prøis

Christin-Grilstad-Prøis
Christin Grilstad Prøis har skrevet serieromaner i mer enn 10 år.

Christin Grilstad Prøis er musiker, skuespiller og forfatter. Som forfatter er hun mest kjent for sine serieromaner. «Cornelia» er en serie på 14 bøker der handlingen utspiller seg i bohemmiljøet i Kristiania i 1870-årene, og for tiden, fra hjemmekontoret i huset sitt i Svelvik, skriver hun på romanserien «Livets lenker». «Cornelia» foreligger nå som lydbok i Storytel, og etterhvert kommer også «Livets lenker». Vi tok en prat med Christin om serieromanskriving, lydbokinnlesing og Storytel.

Romanserien «Cornelia», handler om en unge jente som får husmannspost hos en velholden arkitekt i Josefines gate. Og som Christin selv sier: – Det er duket for alt en leser kan ønske seg; kjærlighet, svik og hverdagsliv i skjønn forening! Selv skulle hun gjerne reist tilbake i tid og vært en del av bohemmiljøet. – Jeg har alltid vært fascinert av disse fantastiske menneskene, den tids rebeller, som hadde styrke til å snakke samfunnet midt imot!

Hvor henter du inspirasjon til bøkene dine?

– Jeg henter masse inspirasjon fra gamle bygdebøker, for eksempel på loppemarked. Jeg finner gjerne romaner fra samme tidsepoke som jeg skal skrive fra. Jeg hadde faktisk en egen historiske konsulent på Cornelia-serien, som leste gjennom alt og passet på at de historiske detaljene var korrekte. Jeg hadde for eksempel skrevet om et land som ikke fantes da …

Hva er det mest utfordrende ved å skrive serieromaner?

– Man må være skjerpet og strukturert. Det er jo ikke bare én person man følger, men mange tråder. Ved siden av to hovedskikkelser er det kanskje 15-20 bipersoner. Da gjelder det å huske hvem som har sagt hva til hvem! Jeg må skrive resyme etter hvert kapittel og lage et persongalleri for å huske hvordan alle ser ut. Heldigvis har jeg en livsledsager og mann som lager små lunsjretter til meg og tar telefonen når det går unna i skrivinga, når jeg virkelig er i siget.

Hvordan var det å lese inn dine egne lydbøker?

– Det var faktisk veldig interessant. Det er jo en serie fra 2008, og jeg hadde ikke bladd i dem siden det. Jeg gruet meg egentlig litt. Noen ganger kan det man har gjort for en stund siden bli litt flaut … Men jeg fikk faktisk en godfølelse. Opptil flere ganger tenkte jeg: Nei dette var jaggu godt finni på Christin!

Lytter du til dine egne lydbøker noen gang?

– Nei, det har jeg egentlig ikke noe behov for. Men mannen min lytter til dem, for det er han som redigerer dem. Noen ganger hører jeg brøling innefra studioet, da er det Pål som ler høyt, gjerne av noen vovede scener i boka!

Hva er forskjellen på å lese og lytte til bøkene i «Cornelia»-serien?

– Jeg tenker at å lytte til bøkene blir en mellomting mellom å lese og se på film. I lydboken blir jo handlingen halvveis dramatisert. Jeg er glad i å legge på litt dialekter, noe som jeg håper forsterker opplevelsen for lytteren.

Lytter du selv til lydbøker?

– Ja, når jeg er på turne synes jeg det er helt fantastisk å lytte til lydbøker. Få på seg headsettet og forsvinne inn i sin egen verden. Da går tiden så fort!

Hva synes du om Storytel?

– Jeg er helt overveldet over alle mulighetene og titlene som finnes i Storytel. Det er litt som da jeg oppdaget Spotify – jeg elsker det!

Har du flere serieprosjekter på gang?

– Nå skriver jeg fortsatt på «Livets lenker». Hva som skjer når den er ferdig aner jeg ikke. Etter 10 år med serieskriving har jeg ikke planen helt klar, vi får se hva som dukker opp. Kanskje bare starte med et blankt dokument og se hva som kommer …?

Lytt til «Cornelia» i Storytel

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

0 comments on “En serieroman blir til – Et intervju med Christin Grilstad Prøis

Leave a Reply

%d