Nyheter fra Storytel

Storytel og Chris Tvedt setter sjøbein, og skipper’n hører lydbøker i arbeidstiden

Jutøya-lydbok2
Kystskipper Leif Erik Fadum er en leseglad mann. Med Storytel gjør han arbeidsdagen om bord på Jutøya til en litterær fest. Foto: Anne Østgaard

Sist helg var tiden inne for å avslutte sommersesongen på mitt «jordbærsted», den lille øya Veierland på Vestfoldkysten. Fylt av vemod gikk jeg om bord på ferja, Jutøya, i lav, men strålende høstsol. Hei og litt værprat med skipper’n, med dempet radio i bakgrunnen. Klipp i klippekortet, før jeg satte meg på dekk. Lyden i styrehuset økte i styrke. Jeg så skipper’n tenne røyken med dør på gap og god lufting fra styrehuset. Hva er det jeg hører? Det er definitivt ikke radio. Lydbok?

Jeg er ikke i tvil og blir nysgjerrig på hva og hvordan. Stormer frem:
– Hører du på lydbok?
– Ja visst!
– Du er ikke abonnent på nedlastningstjenesten Storytel, vel?
– Selvfølgelig!
– Hva er det du hører på?
Chris Tvedt: Rimelig tvil. Innlest av Erich Kruse Nielsen. Jeg har nettopp avslutteten bok av Lee Child. Jeg leser gjerne papirbøker også, men det er ikke helt forsvarlig på jobb når man er båtfører. He! He!
– Hva laster du helst ned på?
– Ipaden!

Han løfter opp og viser Ipaden, der omslaget på Rimelig tvil fyller displayet. Jeg benytter anledningen til å forklare min spontane interesse for hans lydsyssel. At jeg jobber i Cappelen Damm, forlaget der Storytel hører hjemme. At Chris Tvedt og Lee Child begge er våre forfattere. Jeg får en innskytelse:

– Kan jeg få ta et «lydbilde» av deg?
– Ja, hvorfor ikke?

Jeg kan ikke påberope meg å være noen stor fotograf. I tillegg sto sola slik at jeg ikke kunne se mitt motiv da bildet ble tatt. Men pytt! Det viser seg at jeg i hvert fall har fått med den lyttende styrmann og hans styrehus. Han fortsetter:
– Lydbøker er en ypperlig måte å berike en lang arbeidsdag på. Nå når sommergjestene er borte, er det jo litt stille om bord. Det er mest trafikk morgen og ettermiddag når fastboende skal til og fra skole og arbeid. Og det er uansett ikke noe problem å være en stø båtfører samtidig som jeg låner øret til litteraturen. Storytel gir jo tilgang til ebok-versjonen av bøkene, også, hvis jeg ønsker å veksle mellom å lytte og å lese på fritida.
Så bra! Leser du helst krim?
– Ikke nødvendigvis. Har du noen bøker å anbefale, kanskje?

Det første som faller meg inn, siden jeg har med en sjøens mann og gjøre, er Roy Jacobsens kritikerroste De usynlige (2013), og den sterke oppfølgeren Hvitt hav, som kom ut tidligere i høst.
Du må høre Nils Johnsen lese Roy Jacobsens romaner De usynlige og Hvitt hav! Med handling fra Helgelandskysten. De vil du garantert like. Den tidligere teatersjefen og skuespilleren leser begge bøkene på dialekt. Jeg har sjelden hørt en mer «riktig» og vellykket innlesning. Dessuten er Nils Johnsen opprinnelig fra Tønsberg, byen «vår»!

Skipper Fadum strekker seg etter penn og papir og noterer ivrig.
Takk for tipset!

De-usynlige-lydbok-1024x1017 Hvitt-hav-lydbok-987x1024

Begge lydbøkene finnes selvsagt fortsatt på CD, og som nedlastbar MP3-innspilling. Foreløpig er det bare De usynlige som er tilgjengelig på Storytel. Hvitt hav blir å finne i det omfattende lydbokbiblioteket fra neste år.

Tilbake til Jutøya og den lydboklyttende skipper. Da jeg søndag ettermiddag skal returnere med all verdens «pikk og pakk» etter å ha stengt hytta for i år, hører jeg igjen lydboklyder fra styrehuset.

– Er det fortsatt Chris Tvedt?

– Ja, men nå er jeg i gang med Mikael Brenne 2, Fare for gjentagelse. Også lest av Erich Kruse Nielsen. Veldig spennende!

– Da skal ikke jeg forstyrre. Men forresten – jeg har jo tatt et bilde.. Kan jeg få skrive et lite blogginnlegg om deg som lykkelig abonnent av Storytel?
– Helt i orden.
– Tusen takk! Og ikke glem Roy Jacobsen! Vi sees til neste år!
– Absolutt!

Skipperen ser jeg bærer i land mine kolli, blant annet en eske der restene av sommerens alkoholholdige drikkevarer freidig stikker opp.
– Hei du! Det der må jeg dessverre beslaglegge. Det er ferjeavgift på sånt!
Ha! Ha!

Skrevet av Anne Østgaard

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

0 comments on “Storytel og Chris Tvedt setter sjøbein, og skipper’n hører lydbøker i arbeidstiden

Leave a Reply

%d bloggers like this: