Barn og ungdom

Fart og spenning på Badeland når Bjørn Rørvik og Gry Moursunds Bukkene Bruse går til scenen

Bukkeneburse_blogg1
Fullt hus og stormende jubel når Bukkene Bruse får seg en skikkelig dusj på Oslo Nyes Badeland, nærmere bestemt i Trikkestallen på Torshov. Foto: L-P Lorentz

Bjørn Rørvik og Gry Moursunds barneboksuksess Bukkene Bruse på Badeland(2009) har blitt teater, og kritikere og publikum jubler. Tine Thomassen har dramatisert historien for dukketeater, og frigruppen Cirka Teater står for regi, scenografi og dukker. Oppsetningen er en samarbeidsproduksjon mellom Oslo Nye Teater og Riksteatret, og spilles på Oslo Nye Trikkestallen frem til 30. oktober. Deretter skal den på turnè.

Dagsavisens Inger Marie Kjølstadmyr kaller forestillingen «Tøff i badehette». Og skriver dette i sin anmeldelse: «Det går både vilt og vått for seg når barneboksuksess blir dukketeater (…) scenografisk stiller forestillingen i toppklasse..». I Aftenposten kan vi lese Mona Levins beskrivelse: «I åpningen er det rom for en vill og herlig oppfinnsom biltur, og kjempesklien er en fryd for både voksne- og barneøyne med sine sukkertøyfarger og perspektivrike utforming.» Levin legger imidlertid til at stykket nok er i skumleste laget for de aller yngste.. NRKs teateranmelder Karen Frøsland Nystøyls anmeldelse «Baluba på Badeland», er grundig og omfattende. Hun skriver blant annet: «Trollet er en skummel karakter i eventyret om Bukkene Bruse. Når han sniker seg etter dem til Badeland, er han kjip og urettferdig – med vilje. Det gjør Bukkene Bruse på Badeland til en interessant teaterforestilling (…) forestillingen har mot i seg til å glede en teaterkritiker og nok ablegøyer til å glede de som ikke primært er på jakt etter alvor og substans. Men ta deg i vare for trollet! Det ligner deg mer enn du tror.» Les hele anmeldelsen her.

Bukkeneburse_blogg2

Bukkene Bruse på Badeland er en gedigen boksuksess. Så langt er den trykket i hele 150 000 eksemplarer. Boken er også en av forlagets mest populære lydbøker, gøyalt innlest (og sunget) av Ingrid Gjessing Linhave, og finnes i Storytel. Foreløpig siste versjon av boken er en morsom og fargerik klaffebok som nylig har kommet på markedet. Oppfølgeren Bukkene Bruse vender tilbake (2014) puster Badeland-historien i nakken med et foreløpig samlet opplag på 63 000 – bare i løpet av ett år. Begge bøkene er solgt til flere land. Og hvis det fortsatt finnes noen der ute som ikke kjenner til de elleville historiene, er det bare å si at Asbjørnsen og Moes originalversjon er i ferd med å komme i skyggen. Seterlivet er ikke hva det en gang var, verken for dyr eller mennesker.

Skrevet av Anne Østgaard

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

0 comments on “Fart og spenning på Badeland når Bjørn Rørvik og Gry Moursunds Bukkene Bruse går til scenen

Leave a Reply

%d bloggers like this: