Innlesere

Stemmen som forteller – intervju med Kim Haugen

Kim Haugen er en av landets fremste skuespillere – og lydbokinnlesere! Bilde fra Nationaltheatret.no

Kim Haugen mistet litt troen på sin egen innlesing da studioteknikeren sovnet under innlesingen av «Hardy-guttene». Men etter topplisten i strømmetjenesten Storytel å dømme, har han en stemme som vi liker å lytte til. I over 40 uker har Fredrik Backmans bestselgerroman «En mann ved navn Ove», der både Kim Haugen og Trond Brænne har fortellerstemmen, ligget på topplisten over lydbøker som blir mest lyttet til. Nå kan den få konkurranse fra den kritikerroste romanen «Stoner», som slippes som lydbok i Storytel 17. juni. For når språket ligger «som fløyel i munnen», ligger det vel an til å kunne bli balsam for ørene?

Kan du trekke frem en eller flere bøker som du har likt spesielt godt å lese inn?

– Jeg er veldig glad i Lars Saabye Christensen. Jeg har fått lese inn mange av hans bøker, og det er en fryd. Ellers likte jeg godt «Stoner». Den er så godt skrevet at det språklige ligger som fløyel i munnen. Den handler om noe så vanlig som et menneskets liv. Den grep meg med sin enkelhet og ærlighet. Helt fantastisk. Det er jo en glede når man kan lese inn gode bøker.

Hvordan forbereder du deg til et innlesingsprosjekt?

– Det viktigste er å lære forfatteren å kjenne, og finne ut hvilket univers vi snakker om. Jeg leser boka minst to ganger. Også har jeg alltid flinke produsenter som sparringspartnere.

 “En mann ved navn Ove” har ligget på topplisten i Storytel, siden lanseringen av tjenesten i fjor høst. Hvorfor tror du den har blitt så populær?

– Den har en enkelhet over seg – ofte kan det enkle være beste. Også er den menneskelig, jeg tror folk kjenner seg igjen. Jeg husker at Trond Brænne sa «Dette er jo meg, det». Den var så treffende, og han frydet seg over å lese sine egne tanker, hadde jeg følelsen av.

Har du noen spesielle hendelser fra lydstudioet som du vil dele?

– Ja, faktisk! Jeg husker at det var en tekniker som sovnet midt i innlesingen av «Hardy-guttene». Da mister du jo litt trua på egen innlesing. Jeg måtte banke på studioruta for å vekke han, og han blånektet for å ha sovnet. Da er det liksom litt vanskelig å gå videre.

Hva liker du best ved å lese inn lydbøker?

– Det høres kanskje rart ut, men det jeg liker best er å ha universet for meg selv! Som innleser får man en fantastisk mulighet til å bringe videre intensjonen til forfatteren, men samtidig gi det en egen farge. Hver bok har sin egen verden, det liker jeg.

 Prøv Storytel gratis i 14 dager og få tusenvis av lydbøker på mobilen!

0 comments on “Stemmen som forteller – intervju med Kim Haugen

Leave a Reply

%d