10 fengslende biografier

UtavmørketUt av mørket, av Sophie Kasiki

Lest av Hilde Grythe

Sophie Kasiki er sosialarbeider og lar seg overbevise om å reise til Syria for å hjelpe. Hun blir lurt og til slutt innesperret med sin fire år gamle sønn. Styrket av sin manns ubetingede kjærlighet hjemme i Frankrike, må hun stå opp mot alle slags farer for å redde sin sønn og få ham med seg hjem. Et enestående vitnesbyrd og en rystende fortelling fra det dypeste mørke.

Hør boken her

Ogdetvarkjærlighet.jpgOg det var kjærlighet, av Heidi Pettersen og Marit Trønnes

Lest av Nina Woxholtt

Marit Trønnes hadde to døtre på Utøya i 2011. Kun en overlevde. Dette er en mors beretning om livet før og etter at tragedien rammet dem.

22. juli 2011 er to søstre på Utøya. Cathrine ser søsteren Elisabeth stå i vinduet i kafébygget etter at de har hørt om bomben i Oslo. De smiler til hverandre og gir hverandre tommel opp. Cathrine går mot teltplassen. Så begynner skytingen. Cathrine blir skutt, men overlever. Elisabeth kommer aldri levende fra øya. Mamma Marit er på ferie da det skjer. I flere dager er hun og familien hos Cathrine på sykehuset, uten å vite hvordan det er gått med Elisabeth. Først etter en uke får de dødsbudskapet. Seks år senere strever mor og datter med å komme seg videre.

Hør boken her

Shoedog.jpgShoe dog, av J.R Moehringer og Phil Knight

Lest av Sveinung Oppegård

Dette er biografien til Phil Knight som i 1962 lånte 50 dollar fra faren sin og grunnla et selskap med et enkelt mål for øye: å importere joggesko med høy kvalitet og lav pris fra Japan. I dag omsetter Nike for 30 milliarder årlig. I en tid der nye selskaper etableres over en lav sko, er historien om Nikes tilblivelse en av arketypene, og swooshen, firmaets logo, har blitt et globalt ikon.

Hør boken her

0000077112Per dør, av Per Fuggeli

Lest av Eivin Nilsen Salthe

Per Fugelli var en av Norges tydeligste og mest uredde stemmer gjennom nesten et halvt århundre. Han var lenge diagnostisert med kreft. Denne boken ble hans aller siste, skrevet som en tilstandsrapport inn mot livets aller siste avsnitt, og avsluttet først idet han står på terskelen. Samtidig er det en stor humanists siste budskap til ettertiden, en innstendig påminnelse om hva som virkelig teller, når alt kommer til alt.

Hør boken her

0000502329Odin, av Katrine Olsen Gillerdalen

Lest av Katrine Olsen Gillerdalen

«Det hjelper ikke å si ifra, de gjør ikke noe uansett» var noe av det siste 13-år gamle Odin sa før han avsluttet sitt eget liv. Med et sterkt ønske om at andre ikke skal oppleve det samme, forteller moren historien om Odin som ble mobbet og familiens sorg. Om maktesløsheten når man ikke blir hørt og systemer er viktigere enn menneskene.

Hør boken her

JegerzlatanJeg er Zlatan, av David Lagercrantz og Zlatan Ibrahimovic

Lest av Bjørn Evind Aasland

Man trenger ikke å være opptatt av fotball for å bli fengslet av denne boken. Dette er en moderne Askepott-historie om fattiggutten fra Malmö som ble en av verdens rikeste og mest myteomspunne superstjerner.

Zlatan Ibrahimovic forteller brutalt og oppriktig om sitt liv, uten forbehold, uten blygsel. I samarbeid med journalisten og forfatteren David Lagercrantz har han skrevet en usedvanlig åpenhjertig og spennende selvbiografi. Du får høre om barndommen i innvandrergettoen Rosengård utenfor Malmö hvor han vokste opp med fattige foreldre fra Bosnia og Kroatia, om vennskap og fiendskap, om storlagene han har spilt på, om stjernestatus og familieliv, og om pengegalskapen i internasjonal fotball.

Hør boken her

MittlivMitt liv, av Max Manus og Bjørn Benkow

Lest av Per Frisch

Max Manus (1914 1996) ble født i Bergen og var motstandsmann under den andre verdenskrig. Han deltok som frivillig i Finland i 1939 40, rømte til England i 1941 og utførte som løyntnant i Kompani Linge en rekke dristige sabotasjeaksjoner i Norge blant annet senkning av tyske troppeskip. Fra 1944 ble han med i Oslo gjengen, som utførte sabotasjer mot utvalgte mål. Etter krigen bygget han opp sin egen bedrift, og ble høyt dekorert for sin innsats som motstandsmann.

Hør historien om Max Manus sitt eventyrlige liv!

Hør boken her

Deandre_bokDet finnes ingen de andre – det er bare oss, av Lindis Hurum

Lest av Lindis Hurum

Lindis Hurum gikk fra å lage underholdningsprogrammet Vil du bli millionær? til å bli feltarbeider i Leger Uten Grenser. Hun har de siste ti årene vært sentral i hjelpearbeidet i store katastrofer, og har blant annet arbeidet med å hjelpe ebolarammede i Liberia og redde båtflyktninger i Middelhavet.

Lindis Hurum forteller om sterke møter med andre mennesker, historier som gjør at vi ser oss selv i de andre slik at vi blir berørt og ønsker å bidra til endring.

En del av inntektene fra boksalget går til Leger Uten Grenser.

Hør boken her

NaturmannenogjegNaturmannen og jeg, av Lene Julsen

Lest av Lene Julsen

Da journalist og skribent Lene Julsen traff Naturmannen i 2009, så hun for seg deres liv sammen, og barna de skulle få. Etter hvert gikk det opp for henne at kjæresten var et spesialtilfelle. En som snakket mer med sykkelen enn med henne. Som gjorde om gjesterommet til en klatrepark. Og som alltid ville ut og bort, dit det var grønt og øde. Å overbevise en Naturmann om at det var plass til et barn, skulle vise seg å bli like vanskelig som å gå Store Skagastølstind i stiletthæler.

Naturmannen og jeg er en fandenivoldsk og rørende historie om å leve sammen når man befinner seg på hver sin planet. Med varmt hjerte og humoristisk distanse beskriver Lene Julsen den hårfine balansen mellom byliv og bark, og hvordan nye erkjennelser snur opp ned på hverdagen hennes og gjør at hun får et nytt syn på Naturmannens sære tilbøyeligheter. Og på seg selv.

Hør boken her

Forbilde.jpgForbilde, av Sophie Elise Isachsen

Lest av Sophie Elise Isachsen

Sophie Elise er med sine 360 000 følgere på Instagram Norges største influencer. I denne boken forteller hun imidlertid en mørk og sår historie om et ungt mobbeoffer i Harstad som lever et liv med angst og selvskading.

En blogg blir redningen. Her kan hun ha et tilsynelatende perfekt liv uansett hvor kjipt livet er offline. For mens bloggen vokser nasjonalt er Isachsen fortsatt et mobbeoffer lokalt.

Dette er en bok om å finne sin egen identitet, om å leve med usikkerhet og komplekser, og forsøke å falle til ro med at man som menneske har flere sider, og at disse ikke nødvendigvis er i harmoni med hverandre.

Hør boken her